Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
PROVEDBA EU PROJEKTA ''PAMETNE ŠKOLE 2''

Kombinacija zelenih ulaganja, kulture, IC tehnologije i natjecanja

Foto: Brodsko-posavska županija
Prekogranični projekt vrijedan je 1,85 milijuna eura, a 85 posto sredstava sufinancira se iz europskih fondova

Počela je provedba 1,85 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta “Pametne škole 2”, koji provodi Centar za razvoj i podršku CRP iz Tuzle zajedno s partnerima, Brodsko-posavskom županijom i Tuzlanskim kantonom.

PROJEKT “PLETENICA ŽIVOTA – FAZA II” Automobil udruzi koja pomaže starijim osobama

Dao izvrsne rezultate

Ciljevi projekta su poboljšanje energetske učinkovitosti škola inovativnim ulaganjem u mrežne solarne elektrane te osposobljavanje učenika i učitelja za pristupačne mjere uštede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Raniji projekt “Pametne škole 1” dao je izvrsne rezultate. U 27 mjeseci provedbe investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola, pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena škola u Sibinju.

Projekt je bio zanimljiv i učenicima, zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imao i natjecateljski duh. Djeca se međusobno natječu u štednji struje i vode tako što gase svjetla u hodnicima i učionicama, zatvaraju slavine, zovu domara ako uoče neki kvar i slično.

S BANKAMA POTPISALI UGOVORE Županija preuzima trošak kamata za kreditiranje proljetne sjetve

– U početku nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti ovaj projekt. Oni su genijalni i zaista smo ponosni. Sudionici su razmijenili iskustva, stekli nova prijateljstva i nove partnere te pokazali kako se ušteda energije može ostvariti samo promjenom ponašanja. Mislim da je to najbolji put za naše škole i učenike – rekao je zamjenik župana Damir Mirković na završnoj konferenciji prvog projekta.

Ohrabreni rezultatima, isti partneri započeli su u studenom prošle godine novi projekt “Pametne škole 2”, koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz europskih fondova.

Projektom se nastoji povećati svijest javnosti o krajnjoj potrebi za pametnom i klimatski neutralnom energijom te o “win-win” mogućnostima za mudro korištenje energije u stambenim i javnim zgradama projektnog područja.

Praktična primjena

Udruživanje sedam turističkih zajednica na projektu razvoja kulturnog turizma Žele stvoriti drukčiji, konkurentni, inovativni i održivi turistički proizvod

Projekt je živopisna kombinacija zelenih ulaganja, umjetnosti i kulture kao inovativnog obrazovnog alata, pametne IC tehnologije, širokog školskog natjecanja za uštedu energije – sve primijenjeno kako bi se učenicima i zaposlenicima škola iz područja projekta te regionalnim i lokalnim službenicima omogućilo da praktično primijene ključne principe uštede i održivog upravljanja energijom.