Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije

Kožić: Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu 'nešto loše'

Stjepan Kožić
Foto: Zagrebačka županija
U 2017. Županija je obrtnicima za početak poslovanja, jačanje konkurentnosti, nastupe na manifestacijama, kao i pripremu projekata sufinanciranih europskim sredstvima bespovratno isplatila 2,71 milijun kuna

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i Zagrebačke županije u Jastrebarskom održan je 3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Središnja tema bila je 'Obrazovanje i zapošljavanje u obrtu', a bilo je riječi i o trenutnom stanju u obrtništvu županije, neregistriranom obavljanju obrtničkih djelatnosti, kao i o Strategiji razvoja OKZ do 2022. godine. Ispred Županije Forumu su prisustvovali župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

Zagrebačka županija Nagrada Međunarodnog odbora za poticanje poduzetništva Županiji titula ‘Stvaratelja za stoljeća’

"Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu 'nešto loše'. Za masu deficitarnih zanimanja danas u školama gotovo nema ni jednog đaka. Vjerujem da će država dati maksimalnu podršku dualnom obrazovanju, da učenici kada završe srednju školu budu spremni za kvalitetan rad, a ne da tek kada se zaposle počnu učiti kako bi se trebalo raditi", rekao je župan, dodavši da Hrvatskoj kronično nedostaje kvalificirane radne snage. Rekao je i da je Županija zadovoljna stanjem gospodarstva na svome području.

"Prema indeksu razvijenosti ušli smo u skupinu najrazvijenijih, odmah uz bok gradu Zagrebu. Pokazatelji govore i da se broj obrtnika u 2017., u odnosu na 2016. povećao. Ne znatno, ali ipak se povećao, što znači da se gospodarstvo oporavlja. Ponosan samo i što će Županija 3. ožujka primiti međunarodnu nagradu 'Stvaratelji za stoljeća', kao doprinos poticanju razvoja poduzetništva u srednjoj i istočnoj Europi, koju smo osvojili u konkurenciji 194 kandidata iz sedam zemalja“, istaknuo je župan.

Zagrebačka županija Kvalitetna zdravstvena njega Domu zdravlja za specijalizacije 14 mil. kuna

Predsjednik Skupštine Damir Mikujan poručio je da su obrtnički forumi mjesto gdje se izmjenjuju iskustva i osluškuju potrebe obrtništva. "Svi zajedno moramo se upitati je li nam stalo i imamo li postojanu i stalnu volju da obrtništvu damo ono mjesto koje mu pripada i da ga ojačamo", rekao je Mikuljan.

Uvodno su se prisutnima obratili predsjednik OK Zagreb Mirza Šabić i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

U 2017. Županija je obrtnicima za početak poslovanja, jačanje konkurentnosti, nastupe na manifestacijama, kao i pripremu projekata sufinanciranih europskim sredstvima bespovratno isplatila 2,71 milijun kuna, izvijestili su iz Županije.

Radovi u Jaski Dio velikog projekta Krenula izgradnja odvodnje u dva jaskanska naselja