Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vikend-pošumljavanje u sklopu akcije Boranka

Kožino pošumljavalo 800 volontera, dosad zasađeno 50.000 stabala

1/15
Foto: Zadarska županija
U akciji su sudjelovali izviđači s mora, ali i kopna te brojni učenici osnovnih i srednjih škola

Četvrta ovogodišnja vikend-akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije pod nazivom Boranka, koju je pokrenuo Savez izviđača Hrvatske, održana je nedavno na području Zadra. Pošumljavalo se područje zadarskog naselja Kožino koje je prošle godine stradalo u požaru. Volonterima se pridružio i zadarski župan Božidar Longin.

Foto: Zadarska županija

Sofija Bugarski predsjednik ugostio izaslanstvo Zadarske županije

Razvijanje svijesti

– Mnogi od vas su možda prvi put u mediteranskim šumama, dolazite s kontinenta gdje šume imaju potpuno drukčiji karakter nego ovdje. Ovdje šuma, ne samo da je gospodarski vrlo bitna, nego i kad gledamo turizam, možda više vrijedi kvadrat hlada nego kubik hrastovine u Slavoniji. Ovdje iza nas vidite što znači požar, naša županija bila je opustošena prije tri godine i to je bila katastrofa koja je danima trajala, objekti su bili ugroženi, ali na svu sreću nije bilo žrtava. Ovaj način sadnje i obnove šuma sigurno će razvijati svijest kod svih nas, jer uzrok 99 posto svih požara je čovjek. Bio on izazvan namjerno ili slučajno, ali uvijek je čovjek taj koji izaziva požar, zato moramo paziti jer su posljedice katastrofalne – rekao je okupljenima na terenu župan Longin.

Foto: Zadarska županija

– Oko 800 volontera pošumljavalo je područje Kožina, rekao je u ime organizatora Saveza izviđača Hrvatske poslovni direktor Dan Špicer i dodao kako se time priključuju brojci od 6000 volontera koji su ove i prošle godine sudjelovali u Boranci i posadili više od 50.000 novih stabala.

Potpisan ugovor kojim bi se dovršilo razminiranje u Zadarskoj županiji Osigurano više od 266 milijuna kn za razminiranje šumskog zemljišta

Gosti iz Zagreba, Krapine, Splita

Akcija pošumljavanja trajala je dva dana na lokaciji Kožinska cesta – Put Blata. Organizatori cjelokupne akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, a akcija u Zadru održava se uz pomoć Zadarske županije i Grada Zadra.

Borove je sadio i župan Božidar Longin s pročelnikom Danielom Segarićem, a akciji se pridružio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut s 40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba.

Foto: Zadarska županija

U akciji je sudjelovalo oko 350 izviđača iz ukupno 16 izviđačkih udruga iz Splita, Zagreba i Krapine, učenici OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića, PŠ Kožino i OŠ Bartula Kašića, zatim srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac te učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba.

Svečano otvoren dječji vrtić u Gorici Prvi put organiziran vrtićki boravak za djecu Poljoprivreda Prezentacije akcijskog plana u sklopu projekta Pescar