Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
DODIJELJENA SREDSTVA UZGAJIVAČIMA

Kraljica školjaka dobit će zaštićenu oznaku izvornosti EU

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Slijedi postupak pred Europskom komisijom pa će stonska plosnata kamenica biti prva zaštićena na području Europske unije

Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila je bespovratnu potporu u ukupnom iznosu od 68.000 kuna sedamnaestorici uzgajivača kamenica za podmirenje troškova dobivanja oznake izvornosti EU.

Župan Dobroslavić primio predstavnicu američke tvrtke CPWI i vinske udruge Komarna 7 uvoz vina i promocija Dubrovačko-neretvanske županije u SAD-u "Interes za hrvatskim vinima na američkom tržištu premašuje očekivanja"

Naime, malostonska kamenica, kraljica školjaka, dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a uskoro bi trebala biti zaštićena i u EU. Oznaka izvornosti školjkarima omogućava lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. Ostrea edulis prvi je morski proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti.

To je prvi korak u zaštiti zemljopisnog podrijetla, a slijedi postupak pred Europskom komisijom pa će stonska plosnata kamenica biti prva zaštićena na području EU. Potpora školjkarima dio je aktivnosti u Malostonskom zaljevu i Malom moru koje Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano provodi. U svrhu omogućavanja proizvodnog procesa, Županija kontinuirano provodi monitoring Malostonskog zaljeva.

terapijska podrška Pokreće se projekt Centra za ranu intervenciju na području doline Neretve

U suradnji s nadležnim ministarstvom izrađene su zasebne studije za uzgoj daganja i kamenica te se uskoro očekuje i izrada cjelovite analize stanja u Malostonskom zaljevu, s posebnim osvrtom na zaštitu od predatora te osiguranja mjesta na obali za nesmetan iskrcaj i obradu školjaka.