Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Najstariji i najveći u Hrvatskoj

Kreće izrada projekata za obnovu i rekonstrukciju jedinstvenog Arboretuma Opeka i dvorca iz 17. stoljeća

1/4
Foto: Varaždinska županija
Izrađeni će biti projekti za kompletnu inventarizaciju i obnovu bilja, za osjetilni vrt, prostor za tradicijsku prezentaciju vrtlarske kulture, kao i interaktivnu prezentaciju trendova u vrtlarstvu. Uređena će biti šetnica, sanirani parkovni elementi, kao i jezero te bazen, rekao je župan Radimir Čačić

Arboretum Opeka, najstariji i najveći arboretum u Hrvatskoj, napokon će biti spašen od daljnjeg propadanja s dvorcem Opeka podignutim sredinom 17. stoljeća. 

“Mobilniji i aktivniji“ Besplatan prijevoz za starije od 60 i osobe s invaliditetom

U Županijskoj palači potpisan je ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta te usluge projektantskog nadzora za projekt obnove spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka te za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu građevine dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Ugovor je u ime Varaždinske županije potpisao župan Radimir Čačić s Kristinom Babić i Mijom Erak, direktoricama tvrtki Core d.o.o. i Studio Landa d.o.o. iz Dubrovnika, zajednicom ponuditelja koja je izabrana kao najpovoljnija u postupku javne nabave. Vrijednost ugovora je 1,937.500 kuna s PDV-om, a rok za završetak je devet mjeseci.

- Cijeli kompleks Arboretum Opeka prostire se na 50-ak hektara, a sve propada još od 1968. godine zbog neodržavanja i zapuštanja. Pred nama je ozbiljan zahvat sa značajnim utjecajem na turizam, gospodarstvo i obrazovanje. Postupak javne nabave bio je prvi ikad proveden u Hrvatskoj istovremeno za iznimno zahtjevnu i složenu obnovu prvorazrednog spomenika parkovne arhitekture i kulturnog dobra, kao i za izradu replike prekrasnog dvorca. Izrađeni će biti projekti za kompletnu inventarizaciju i obnovu bilja, za osjetilni vrt, prostor za tradicijsku prezentaciju vrtlarske kulture, kao i interaktivnu prezentaciju trendova u vrtlarstvu. Uređena će biti šetnica, sanirani parkovni elementi, kao i jezero te bazen. Ukupna vrijednost ulaganja bit će veća od 100 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić.

Podsjetio je da će projekt rekonstrukcije dvorca za potrebe Regionalnog centra u poljoprivredi biti sufinanciran s 30 milijuna kuna bespovratnog novca EU, a očekuje se i dodjela 50 milijuna kuna iz EU za samu uspostavu regionalnog centra.

Radimir Čačić najavio turističku atrakciju "svjetskog razmjera" Na vrhu Vodotornja visokog 40 metara otvorit će - tropski akvarij

Osim za dvorac, s tvrtkama iz Dubrovnika ugovorena je izrada glavnog i izvedbenog projekta za obnovu arboretuma.

- Ta dokumentacija će biti temelj za prijavu projekata obnove za financiranje iz europskih i nacionalnih fondova. Arboretum je zaštićen još 1947. godine kao jedinstveni primjer parkovne arhitekture, a od 2007. godine je i kulturno dobro Republike Hrvatske. Na oko 25 hektara se nalazi više od 2000 biljnih jedinki, pri čemu su pojedini primjerci značajni zbog starosti od 150 i više godina, a drugi zbog visokih estetskih svojstava ili zbog svoje rijetkosti. Svo bilje će biti inventarizirano, a uz to će biti obnovljen bazen, kao i jezero s drvenim mostićem, mjesto na kojem su se nekad odvijali koncerti. Zanimljivost koja je krasila cijeli prostor bila je i ledana, koju također planiramo obnoviti. U planu je i projekt postavljanja ograde dužine oko 3 kilometara kako bi se vrijedan prostor zaštitio od upada i uništavanja. Rok za dovršetak projekata je devet mjeseci, a kad budu gotovi, imat ćemo prvi put konkretnu dokumentaciju na temelju koje možemo krenuti u obnovu kakvu arboretum zaslužuje – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Prof. dr. sc. Željko Peković, odgovorni projektant tvrtke Core d.o.o. iz Dubrovnika, istaknuo je da je prethodna dokumentacija vrlo kvalitetno izvedena.

– Tu smo da izradimo glavni i izvedbeni projekt za natječajnu dokumentaciju, što je preduvjet za početak radova na sanaciji kompleksa u Vinici. Imamo  iskustva jer smo se specijalizirali upravo za sanaciju i restauraciju spomeničke baštine, a napravili smo više faksimilskih rekonstrukcija značajnih spomenika, od kojih su pojedini nakon toga stavljeni na listu svjetske baštine – naveo je prof. Peković.

Obnova Dvorac Opeka postaje Centar kompetentnosti u poljoprivredi

Na potpisivanju ugovora bili su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Jelena Pavleković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, arhitekt Ivica Majcen te drugi uzvanici.