Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Održan sastanak Radne skupine za pripremu projekta

Kreće projekt obnove povijesnog dvorca Inkey: 'U budućnosti će imati veliku vrijednost'

Održan prvi sastanak Radne skupine za pripremu projekta revitalizacije dvorca Inkey
1/19
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Uvjeren sam kako će dvorac Inkey kao kulturno blago i turistički biser našeg kraja biti snažan pokretač razvoja kontinentalnog turizma na području Koprivničko-križevačke županije i cijele sjeverozapadne Hrvatske, naglasio je župan Koren

U prostorijama Županijske uprave održan je inicijalni sastanak Radne skupine za pripremu projekta revitalizacije dvorca Inkey u Rasinji.

Gradonačelnik u posjetu osnovnoškolcima Penava: Za konačnu obnovu OŠ Nikole Andrića čeka se suglasnost Vlade

Sastanak je otvorio i vodio župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, koji je na početku članove izvijestio o aktualnostima vezanim za dvorac Inkey naglasivši zadovoljstvo što je formirana skupina koja će u svim segmentima procesa svojim stručnim savjetima pomoći u realizaciji projekta obnove i revitalizacije dvorca.

- Vrlo nam je važno da od samog početka u projekt revitalizacije budu uključeni svi ključni dionici kako bi projekt pripremili na najvišoj razni. Zbog toga smo i formirali tim u koji smo uključili resorne upravne odjele koji će se baviti gospodarskim, pravnim i financijskim pitanjima, naše županijske ustanove koje će se baviti prijavom projekta na europske natječaje, pitanjima zaštite prirode, prostornog uređenja i turizma te predstavnike lokalne zajednice. Ovim inicijalnim sastankom želimo i formalno krenuti u ovu zahtjevnu priču, razviti ideje te kreirati cjeloviti razvojni koncept. Uvjeren sam kako će dvorac Inkey kao kulturno blago i turistički biser našeg kraja biti snažan pokretač razvoja kontinentalnog turizma na području Koprivničko-križevačke županije i cijele sjeverozapadne Hrvatske - naglasio je župan Koren.

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Dodao je kako je bitno temeljito pripremiti projektnu dokumentaciju da bi se u potpunosti iskoristili vanjski izvori financiranja za tu svrhu, poput natječaja i javnih poziva Ministarstva kulture i europskih natječaja te kako treba implementirati iskustva koja imaju druge županije po pitanju takvih projekata.

- Održali smo i vrlo konstruktivan radni sastanak s kolegama u Virovitičko-podravskoj županiji gdje smo dobili korisne informacije i upoznali se s modelom koji su oni koristili prilikom revitalizacije svojih dvoraca. Sve ono što smo čuli primijenit ćemo u našem projektu kako bi na što pragmatičniji način došli do cilja, a to je potpuna zaštita, obnova i revitalizacija turističkog potencijala dvorca Inkey koji će u budućnosti imati veliku vrijednost - napomenuo je župan.

Župan Dobroslavić primio predstavnicu američke tvrtke CPWI i vinske udruge Komarna 7 uvoz vina i promocija Dubrovačko-neretvanske županije u SAD-u "Interes za hrvatskim vinima na američkom tržištu premašuje očekivanja"

Članovi Radne skupine usuglasili su se da je projekt revitalizacije dvorca od velikog značaja te da se konkretni rezultati i realni pomaci u razvoju projekta mogu očekivati u skorije vrijeme što će ovisiti o dinamici i usklađivanju dokumentacije te potrebnih pravnih procedura.

Na sastanku su uz župana bili prisutni i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ-a Melita Birčić, pomoćnica direktora županijskog ureda Turističke zajednice Kristina Sočev, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović, Marta Lenac iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KKŽ-a te ravnatelj Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje Krunoslav Belaj.