Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Novac osiguran i iz EU fondova

Kreće razminiranje poljoprivrednih područja u Karlovačkoj županiji

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Veći iznos od potrebnih sredstava osiguran je iz EU fondova, a ostatak će biti plaćen iz državnog fonda, donacijama ili iz proračuna županija

U ovoj će godini u Karlovačkoj županiji biti razminirano oko tri kvadratna kilometra zemljišta, poljoprivrednog područja i to u općinama Barilović, Cetingrad, Generalski Stol, Josipdol, Rakovica, Tounj, Plaški i Saborsko, rečeno je na prezentaciji plana razminiravanja koju je u Karlovačkoj županiji predstavio Ante Brkljačić, d.v. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje.

Veći iznos od potrebnih sredstava osiguran je iz EU fondova, a ostatak će biti plaćen iz državnog fonda, donacijama ili iz proračuna županija. Taj model plaćanja vrijedi za svih devet županija u kojima još ima minski sumnjivih područja. Brodsko – posavska će županija ove godine biti potpuno očišćena od mina, a najveći je posao u Ličko – senjskoj županiji.

- Kod nas će onda ostati 90 posto nerazminiranog šumskog područja i to većinom u vlasništvu Hrvatskih šuma, te privatnika. Imamo problem u Josipdolu, ali i drugdje, što ljudi koji imaju privatne šume u okruženju onih u vlasništvu Hrvatskih šuma ne mogu doći do svojih šuma. Žele ih razminirati i iskorištavati, ali Hrvatske šume nisu zainteresirane da se dio šuma koji vodi prema njihovoj šumi razminira, pa su privatnici, prekaotično, u krađi.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Zato apeliramo na sve, HCR i Ministarstvo poljoprivrede da se razgovara s Hrvatskim šumama da se više angažiraju na razminiranju jer koliko vidim uprave šuma u Ogulinu i Karlovcu i ove godine nisu ništa planirale raditi na području Karlovačke županije, njihovi su prioriteti negdje drugdje. Međutim, naša zadaća je, a i pravo, da tražimo da ovu površinu kojom raspolažu počinju efikasnije razminiravati - kazao je Bernardo Pahor, koordinator za razminiravnje u Karlovačkoj županiji. I župan Ivan Vučić kazao je da će razminiranje, po tempu rada Hrvatskih šuma, završiti ne 2019. kada bi trebalo, već 2029. godine.

Ante Brkljačić kazao je da su svjesni problema s Hrvatskim šumama koje do sada nisu pokazivale veći angažman u razminiranju svojih površina, te da će se to morati svakako intenzivirati u čitavoj Hrvatskoj.