Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Pred županijskim vijećnicima važne odluke

Kredit za premošćivanje jaza, TICM-u dvije zgrade bivše vojarne

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Župan Matija Posavec ističe da je zbog epidemije koronavirusa došlo do promjene gospodarskih kretanja i znatnog pada BDP-a, što će se odraziti i na sve jedinice lokalne i regionalne samouprave

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Međimurske županije u srijedu će se ponovno naći odluka o kratkoročnom kreditnom zaduženju Međimurske županije za iznos od 25 milijuna kuna, na rok otplate do godinu dana. Kredit je namijenjen za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, a sredstva za povrat kredita osigurat će se u proračunu za ovu godinu.

Počast nematerijalnoj baštini na UNESCO-ovu popisu Jedinstvena glazbena klupa s 10 poznatih međimurskih popevki

Nositelj brojnih projekata

Ovo je drugi pokušaj da se izglasa ta odluka. Prvi je propao jer SDP nije stao iza prijedloga župana Matije Posavca. Župan Posavec ističe da je uslijed epidemije koronavirusa došlo do promjene gospodarskih kretanja i značajnog pada BDP-a u Hrvatskoj, i to za više od devet posto, što će se izravno odraziti i na sve jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Vlada je odlučila ograničiti korištenje sredstava predviđenih državnim proračunom i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika za 2020. godinu. Osim toga, objašnjavaju u Županiji, povratom, oslobođenjem od plaćanja, odgodom plaćanja i obročnom otplatom poreza na dohodak, prireza i doprinosa sukladno posebnom propisu kojim se uređuje opći porezni postupak, smanjuju se prihodi županija, gradova i općina, što narušava financijsko planiranje i dinamiku isplate korisnicima iz proračuna Međimurske županije.

Dogovorena digitalizacija, još jedan korak dalje u transparentnosti rada Prva županija koja će omogućiti uvid u trošenje novca iz proračuna

Međimurska županija je nositelj brojnih projekata, a za mnoge realizirane projekte EU koji se odvijaju preko državnih tijela isplata je neredovita, a dolazi i do preusmjeravanja sredstava. Projekti energetske obnove škola podrazumijevaju, napominju, da se obave pozajmice školama i izvedu radovi, a da se onda po okončanoj situaciji zatraži povrat sredstava. Županija je do 15. svibnja za projekte energetske obnove škola u Hodošanu, Macincu, Podturnu, Donjoj Dubravi, Vratišincu, Goričanu, Draškovcu, Graditeljske škole Čakovec i Doma za starije i nemoćne osobe, riješila pozajmice u iznosu od 18 milijuna kuna, a do kraja projekta preostalo je za radove i nadzor isplatiti 26,5 milijuna kuna. Sredinom svibnja za spomenute projekte neplaćeno je ostalo 6,8 milijuna kuna.

Županija dala pozajmicu

– Za usporedbu, 60 posto očekivanih uplata dosad nisu izvršene. Isto tako, Međimurska županija je za projekt "Med dvemi vodami", čija je vrijednost 12 milijuna kuna, uplatila javnoj ustanovi Međimurskoj prirodi pozajmicu od četiri milijuna kuna, kako bi se mogao dobiti povrat većeg dijela sredstava – ističu u Županiji.

"Svetomartinska Mura" je za opuštanje i rekreaciju, ali i učenje Otvorena najsjevernija hrvatska ekostaza duga pet kilometara

Pred vijećnicima će se, uz ostalo, naći i odluka o davanju dviju nekretnina na korištenje Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Riječ je o dvije poslovne zgrade, 22B i 22C, ukupne površine 5300 četvornih metara u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu. TICM-u će se ustupiti na korištenje bez naknade do studenog 2023., a koristit će ih za razvoj poduzetničkih inicijativa i poduzetničkog inkubatora. Rekonstrukcija i opremanje potkrovlja poslovne zgrade 22B sufinancirana je u okviru projekta ulaganja u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije. Osnivanje TICM-a prije više od deset godina inicirale su Međimurska županija i Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA.