Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
"Svetomartinska Mura" je za opuštanje i rekreaciju, ali i učenje

Otvorena najsjevernija hrvatska ekostaza duga pet kilometara

Foto: Međimurska županija
Cilj nije odvojiti ljude od prirode, već ih osnažiti da budu njezini zaštitari. Ova priča nadograđuje Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami" u Križovcu, rekao je Siniša Golub

Hrvatska je dobila novu, najsjeverniju ekostazu. "Svetomartinska Mura" kod Mlina na Muri u Žabniku, najsjevernijoj točki Hrvatske, duga je oko pet kilometara i proteže se uz rijeku Muru u općini Sveti Martin na Muri. Uređena je kao kružna poučna staza na postojećim pješačkim putovima uz glavni tok rijeke Mure i njezin stari rukavac. Staza je osmišljena u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurska priroda u sklopu šireg projekta "Med dvemi vodami". U nju je uloženo oko 1,7 milijuna kuna.

Počast nematerijalnoj baštini na UNESCO-ovu popisu Jedinstvena glazbena klupa s 10 poznatih međimurskih popevki

Destinacija aktivnog života

– Uređenjem ove staze objedinjujemo prirodni, društveni i kulturni identitet našeg kraja i dobivamo zaokruženu priču onoga što je danas općina Sveti Martin na Muri, a to je destinacija aktivnog i kvalitetnog života – rekao je načelnik Svetog Martina na Muri Dražen Crnčec.

Projekt je svojim dolaskom podržao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ekoturistička poučna pješačka i biciklistička staza uređena je za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti za sve dobne skupine, a duž nje postavljeno je 20 edukativnih tabli s informacijama o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti, povijesti skelarstva i ribolova uz rijeku. Postavljene su i tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure.

– Prostor uz rijeku Muru posljednjih se dvadesetak godina drugačije vrednuje i promišlja. Cilj nije odvojiti ljude od prirode već ih osnažiti da budu njeni zaštitari. Ova priča nadograđuje nedavno otvoreni Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami" u Križovcu koji već sada ostvaruje veliku pažnju posjetitelja i medija, a do kraja godine završit ćemo cijeli projekt zahvaljujući kojem će Međimurje dobiti atraktivne turističke sadržaje – rekao je ravnatelj JU Međimurska priroda mr. sc. Siniša Golub.

Dogovorena digitalizacija, još jedan korak dalje u transparentnosti rada Prva županija koja će omogućiti uvid u trošenje novca iz proračuna

Staza prolazi kroz prekrasan prirodni ambijent Regionalnog parka Mura-Drava koji je ujedno dio UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a u neposrednoj blizini nalaze se ergela međimurskog konja, prvi restaurirani mlin na rijeci u nizinskoj Hrvatskoj i skelarska hiža.

– Staza se nalazi na lokaciji koja priča priču o ljepoti međimurske prirode. Kao jedan od 70 kapitalnih projekata koji su oslonjeni na županijski proračun, ekostaza "Svetomartinska Mura" može se izdvojiti kao najljepši projekt kojim zaokružujemo cjelinu ponude prirodnih vrijednosti Međimurja koje su jedinstvene u svijetu – istaknuo je župan Matija Posavec koji je sudjelovao i u najsjevernijoj utrci Hrvatske u organizaciji Atletskog kluba Međimurje iz Čakovca, na kojoj je sudjelovalo oko 200 trkača koji su se mogli natjecati u utrci građana dugoj 3,9 kilometara ili glavnoj utrci na 7,8 kilometara.

Nova prilika za razvoj gospodarstva i turističke sadržaje Čvorište u Goričanu dobilo uporabnu dozvolu

Ostao još “Matulov grunt”

Projekt "Med dvemi vodami" vrijedan je 12 milijuna kuna, a glavne projektne aktivnosti su nedavno otvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu, edukacijsko-interpretacijski centar "Matulov grunt" u Frkanovcu i ova ekoturistička poučna pješačka i biciklistička staza. Oko 10,3 milijuna kuna su bespovratna sredstva dobivena iz fondova EU. Preostaje još otvaranje "Matulova grunta" posvećenog zaštićenim leptirima (matulima) plavcima, koji su obitavaju.