Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 118 pregleda
Nova kampanja

Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

Foto: Grad Križevci
Građani ulagači mogu uložiti novac u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga pokrenula je novu kampanju u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova, priopćili su iz Grada Križevaca.

Sunčana elektrana Solarna elektrana Križevačke sunčane krovove žele i drugi gradovi

Tom prilikom održano je događanje ”Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja “Križevačkih sunčanih krovova”, te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj – ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Uložiti se može na web stranici: https://zezinvest.community/krizevacki-suncani-krovovi-gradska-knjiznica-franjo-markovic/.

Ukupno 53 građana ulagača odlučila su uložiti u prvu sunčanu elektranu u kratkom roku od 10 dana, a ZEZ dodaje da je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000 kn i postaviti je na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novac u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

subvencije Grad Križevci subvencionira kamatu na kredite za nabavu repromaterijala za proljetnu i jesensku sjetvu