Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 190 pregleda
Solarna elektrana

Križevačke sunčane krovove žele i drugi gradovi

Sunčana elektrana
Foto: Grad Križevci
Zainteresirani građani su prije nekoliko mjeseci u samo desetak dana prikupili potreban iznos od 230.000 kuna za izgradnju te elektrane koja je u rad puštena 18. rujna

 U križevačkom Razvojnom centru i tehnološkom parku Zelena je energetska zadruga predstavila projekt "Križevački sunčani krovovi" kojim je na krovu Centra izgrađena solarna elektrana od 30 kilovata. 

Zainteresirani građani su prije nekoliko mjeseci u samo desetak dana prikupili potreban iznos od 230.000 kuna za izgradnju te elektrane i to je prvi u nizu takvih programa kojima se promiče važnost obnovljivih izvora energije, rečeno je na predstavljanju.

Sunčana elektrana Križevački sunčani krovovi Građani uložili u elektranu

Križevački gradonačelnik Mario Rajn je rekao da su u gradu usmjereni na društvene i tehnološke inovacije i da do 2030. godine Grad želi biti energetski neovisan, barem što se tiče javnog rada. Rajn je izrazio zadovoljstvo što su građani prepoznali vrijednost toga projekta i sudjelovali u njemu.

- U pripremi je i niz drugih projekata i pogled prema energetici je jedna od odrednica Grada - rekao je Rajn, koji je nedavno sudjelovao u Sarajevu na prvoj crowdfunding konferenciji o održivoj energiji u Bosni i Hercegovini i predstavio križevački, ujedno prvi model skupnog financiranja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekao je da su u Križevcima ispred svoga vremena, kada je Hrvatska u pitanju. Dodao je da i u Fondu žele iz tog primjera steći određena znanja i naći način podrške takvim projektima.

Križevci Uštede Počinje energetska obnova osnovne škole u Križevcima

Projekt su predstavili Ivan Zoković i Gregor Mihaljević iz Zelene energetske zadruge. Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz potporu programa "Pokreni nešto svoje", partnera REA Sjever kroz projekt COMPOSE financiranog u sklopu programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra HUB-a i grada Križevaca u provedbi kampanje. Projekt je podržan od Europskog udruženja energetskih zadruga i Europskog udruženja gradova Energy Cities.

Solarna elektrana na Razvojnom centru u Križevcima puštena je u rad 18. rujna, a procijenjena godišnja ušteda je 36.000 kuna. Višak električne energije predaju u mrežu po ugovoru s HEP Opskrbom o otkupu te električne energije. Ulaganje građana u elektranu je pozajmica s kamatom od 4,5 posto na deset godina.

Mario Rajn Stambeno pitanje Jeftiniji komunalni doprinos mladim obiteljima za izgradnju prve nekretnine Križevci aktivno sudjelovanja djece Grad Križevci pokreće Dječje gradsko vijeće