Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Drugo lice županije

Kućanstvima u Kaštelima i Trogiru priključak na vodovod i kanalizaciju

Završetkom projekta vodovod će imati 99%, a kanalizaciju 97% kućanstava
1/3
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Završetkom projekta vodovod će imati 99%, a kanalizaciju 97% kućanstava.

U Kaštel Štafiliću svečano je obilježen početak radova na prvoj ugovornoj fazi projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir”, koja se odnosi na gradnju dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Kaštela. Projekt je ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna, s 803 milijuna kuna sufinancira ga EU iz Kohezijskog fonda preko operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Među najuspješnijim gradovima i najboljim EU projektima u 2020. godini je i projekt Poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska Veliko priznanje Građani odlučili – Poduzetnički inkubator PISMO je najbolji EU projekt u Hrvatskoj

Realizacijom projekta vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova proširit će se na dodatnih 7700 stanovnika (2548 priključaka) povećavajući stopu priključenosti na 99%, dok će istodobno 32.477 stanovnika (8613 priključaka) biti priključeno na kanalizacijski sustav, čime će se priključenost podignuti s 45% na 97%. Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže trebala bi smanjiti gubitke vode s 42% na 36%, a gradnja i proširenje kanalizacijskog sustava znatno će doprinijeti čišćem moru i okolišu.

Utjecaj na turizam

Nositelj projekta je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike (sada u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja), Hrvatskim vodama, gradovima Kaštela, Trogir i Split, općinama Okrug, Seget te naseljem Slatine. Ugovoreni radovi u prvoj fazi projekta na području Kaštela (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić), vrijednosti više od 263 milijuna kuna, predviđaju gradnju više od 60 kilometara kanalizacijskih cijevi i 25 kilometara vodoopskrbnih, od čega će se u dužini četiri kilometra postaviti potpuno nove cijevi, dok ostatak predstavlja rekonstrukciju te izgradnju crpne stanice Sućurac 3 i cjevovoda od crpne stanice Štafilić do odvojka za Rudine.

Na području Županije Baranya prošle je godine ostvareno 700.000 noćenja Počeo EU projekt Uz pomoć manjina, turističku ponudu učinit će vidljivijom na razini regije i šire

Izvođač radova je tvrtka Strabag. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na otvaranju radova naglasio je veliko značenje ovog projekta za stanovnike koji će konačno ostvariti pravo na pitku vodu i kanalizacijski sustav, ali i njegov utjecaj na turizam cijelog ovog kraja te ukupno gospodarstvo. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako ovo nije samo prvi, operativni početak radova samo za Kaštela, već je riječ o operativnom početku radova za šest aglomeracija na području Splitsko-dalmatinske županije: aglomeracija Solin – Split i Kaštela – Trogir, potom sinjska aglomeracija, triljska, imotska i hvarska.

– Ovo je tek početak, a sljedeća koja nas očekuje, nadam se vrlo brzo, jest sinjska aglomeracija, ako budemo imali sreće za nekoliko dana s otvaranjem ponuda. Moramo zahvaliti i ministru te upravi Hrvatskih voda na čelu s direktorom jer ono o čemu već godinu dana razgovarano danas dobiva opipljivi smisao na terenu. Moram reći da su sve te aglomeracije na području SDŽ-a u vrijednosti 4,6 milijardi kuna. To je uistinu pozamašan novac i to je ono što će uvelike u iduće dvije tri godine promijeniti sliku komunalne infrastrukture – poručio je Boban.

Za projekt aglomeracije Kaštela – Trogir rekao je kako nije samo komunalni već je i ekološki.

Otvorenje drugog doma malih kreativaca Otvorenje drugog doma malih kreativaca Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

Drugo lice županije

– Svi vi koji živite u ovom bazenu Jadrana vrlo dobro znate da je Kaštelanski zaljev imao i ekoloških problema na plažama, ponekad i u jeku sezone. Poslije realizacije projekta toga više nema i možemo ga smatrati i ekološkim projektom uz ovaj komunalni aspekt. Hvala gradonačelniku Kaštela Denisu Ivanoviću koji toliko energije ulaže u realizaciju ne samo ovog već i brojnih drugih projekata. Hvala svima, idemo dalje rješavati projekt aglomeracije, a paralelno s njim i infrastrukturne projekte kojima ćemo svjedočiti već ovih dana, također na području splitskog bazena i prilaza gradu Splitu. Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ministru Ćoriću i ostalim ministrima, ovaj će bazen i Splitsko-dalmatinska županija za 4-5 godina imati potpuno drugo lice – poručio je Boban.

Rok za dovršetak projekta je 2023. godina.