Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Do kraja tjedna mogu se predati prijedlozi programa u sklopu Alke i Velike Gospe

Kultura nakon korone: Sinj se priprema za Dane Alke i Velike Gospe

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Gradonačelnica Sinja: Vjerujemo da će brojne kulturne i sportske udruge imati priliku, u ovom vremenu velikog izazova, svojim sugrađanima i svim dragim gostima iskazati dobrodošlicu kroz brojne programe koje su pripremili

Nakon korone život se mora nastaviti. Sinjani se nadaju da će se stanje normalizirati i da ovogodišnje održavanje Sinjske alke, kao ni kulturni i sportski ovoljetni događaji u sklopu “Dana Alke i Velike Gospe” neće biti ugroženi.

Odluke Gradskog vijeća Sinja nisu utjecale na rješenje Državnog inspektorata Sinjsko odlagalište otpada Mojanka morat će primiti i vrgoračko smeće

Na snazi je javni poziv za predlaganje kulturnih te sportskih i drugih programa u sklopu manifestacije “Dani Alke i Velike Gospe 2020.”, koji je Grad Sinj raspisao početkom ožujka, a rok za prijavu još je otvoren i istječe krajem ovog radnog tjedna 8. svibnja.

Usvaja Gradsko vijeće

Tako sve pravne i fizičke osobe u kulturi, ustanove, trgovačka društva, udruge i pojedinci, odnosno samostalni umjetnici zainteresirani za sudjelovanje u kulturno-zabavnom dijelu programa manifestacije “Dani Alke i Velike Gospe 2020.” koja se održava tijekom srpnja i kolovoza još uvijek mogu predati svoje prijedloge programa. Predlagati se mogu glazbeni, kazališni, muzejsko-galerijski, folklorni, književni, izložbeni i slični programi, kao i estradni, što obuhvaća zabavno-glazbene i druge programe.

Uz obrazloženje prijedloga programa predlagatelji će dostaviti i financijski plan u kojem će, uz specifikaciju troškova za izvršenje programa, navesti podatke o ukupnim troškovima izvršenja, o dijelu sredstava koje osiguravaju iz vlastitih i drugih izvora, te o dijelu sredstava čije se osiguravanje očekuje iz proračuna Grada Sinja. Stručno vrednovanje pristiglih prijedloga programa provodi Kulturno vijeće Grada Sinja, a odluku o prihvaćanju predloženih programa, u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima, donosi Gradsko vijeće Grada Sinja na prijedlog Odbora za program “Dani Alke i Velike Gospe”.

I dalje velik interes za projekt Zaželi ‘Susjede brinu u susjedima’ Na području Sinja i Otoka 60 žena brine se o 268 korisnika

Poziv je otvoren i za sportska događanja i manifestacije u sklopu “Dana Alke i Velike Gospe”, a pristigle prijedloge, za koje vrijede isti uvjeti kao i za kulturna događanja, obradit će Grad Sinj, Ured Grada i Zajednica športskih udruga Grada Sinja te najbolje predložiti Gradskom vijeću koje ih onda treba usvojiti.

Previđeni iznos u sinjskom gradskom proračunu za tu stavku iznosi oko 850.000 kuna i, kako doznajemo od gradonačelnice Sinja Kristine Križanac, za sada ga nemaju namjeru umanjivati.

Prijave se podnose na odgovarajućim obrascima koji se mogu preuzeti na službenim web-stranicama Grada Sinja (www.sinj.hr).

Otvoren muzej Alke

– Vjerujemo da će brojne kulturne i sportske udruge imati priliku, u ovom vremenu velikog izazova, svojim sugrađanima i svim dragim gostima iskazati dobrodošlicu kroz brojne programe koje su pripremili. Svjesni činjenice da je proglašavanje kraja epidemije koronavirusa još uvijek nepoznanica, zajedno ćemo naći načina, poštujući mjere i upute Nacionalnog stožera, da nam Dani Alke i Velike Gospe budu održani na najvećoj mogućoj razini – rekla je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Napomenimo i to da je nakon 45 dana otvoren za posjetitelje Muzej Sinjske Alke.

Održan jubilarni, deseti Festival znanosti Sinj je okupio vrhunske znanstvenike i pet je dana bio centar hrvatske znanosti

S obzirom na to da su mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite i dalje na snazi, prostor je dezinficiran, postavljene su oznake o mjerama socijalnog distanciranja te su postavljeni dezinficijensi za ruke na ulazu. Za sada se ne očekuje veći broj posjetitelja, a nema ni grupnih posjeta, već odjednom može ući do 5 osoba uz poštivanje razmaka.

Radno vrijeme Muzeja je uobičajeno, svakim danom od 8 do 16 sati, osim ponedjeljkom kada je zatvoren za posjetitelje.