Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Održan jubilarni, deseti Festival znanosti

Sinj je okupio vrhunske znanstvenike i pet je dana bio centar hrvatske znanosti

1/3
Foto: Grad Sinj
Jubilarni festival otvorila je sinjska gradonačelnica Kristina Križanac koja je čestitala organizatorima što već toliko godina podsjećaju na to koliko je znanost važna u ukupnom gospodarstvu, ali i ostalim segmentima našeg života

Jubilarni, deseti Festival znanosti Sinj, koji se prošlog tjedna u dvorani Muzeja Sinjske alke u Alkarskim dvorima održavao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, otvorila je sinjska gradonačelnica Kristina Križanac koja je čestitala organizatorima što već toliko godina uzastopno podsjećaju na to koliko je znanost važna u ukupnom gospodarstvu, ali i ostalim segmentima našeg života te je na popularan način predstavljaju.

Gužve na državnoj cesti, privremena regulacija prometa do sinjskog autobusnog kolodvora Radovi na rekonstrukciji raskrižja vrijedni više od 4 milijuna kn

Sinj je tim činom na nekoliko dana postao centar znanosti u Hrvatskoj. 
I ove godine Festival znanosti okupio je u Sinju vrsne znanstvenike koji su tijekom pet dana u izravnoj komunikaciji i interakciji s djecom i građanima predstavili najnovija znanstvena i tehnička otkrića.

Zahvala gradu Sinju

U ime Splitsko-dalmatinske županije nazočne je pozdravio Damir Čarić, a u ime organizacijskog odbora festivala govorio je njegov predsjednik dr.sc. Mislav Cvitković.

Cvitković je posjetio da je u proteklih deset godina Festival znanosti Sinj ugostio 155 vrhunskih hrvatskih znanstvenika, koji su osim tematskih predavanja zainteresiranim građanima održali više od 300 sati nastave u sinjskim školama. Također je zahvalio svima koji su pripomogli u održavanju Festivala znanosti Sinj u tom razdoblju, a posebno Gradu Sinju, koji ga najvećim dijelom sufinancira.

projekt “Sinj u sridu” Križanac: Želimo da Sinj postane cjelogodišnja turistička destinacija

Prvi predavač bio je fizičar dr. sc. Vuko Brigljević, jedan od rijetkih hrvatskih znanstvenika koji su sudjelovali u ključnim eksperimentima na CERN-u vezanim uz Higgsov bozon odnosno Božju česticu, jedno od najvećih otkrića današnje fizike. Dr. Brigljević govorio je na temu “Što znamo i ne znamo o temeljnoj strukturi tvari nakon otkrića Higgsova bozona”, zapravo o tajnama materije koje poslije toga otkrića pokušava rasvijetliti suvremena fizika. Drugi predavač bio je dr. sc. Saša Ceci koji je predstavio i svoju knjigu “Blesimetar drugi”.

Fokus na djeci

Posjetitelji Festivala mogli su čuti sve o najnovijim senzorima razvijenim na Institutu Ruđer Bošković, a jedan od naših ponajboljih parazitologa dr. sc. Relja Beck govorio je o istraživanju krpelja Cetinske krajine. Predavanje je održao naš vrhunski genetičar Tomislav Domazet-Lošo o velikim pitanjima genetike bakterija, dok je vrhunski popularizator kemije Tomislav Portada govorio o zanimljivostima u kemijskim nazivima kroz povijest. U organizaciji udruge ‘Zvjezdano selo Mosor’ održano je javno noćno promatranje neba teleskopima.

Sinjske su mališane u novoj pedagoškoj godini dočekali obnovljeni vrtići Raste broj djece u jasličkoj dobi, otvaraju se nova odjeljenja

U Galeriji Galiotović otvorena je umjetnička izložba astrofotografija ‘Noćna svjetla’.

Osim zanimljivih predavanja, ovogodišnji Festival znanosti ponudio je niz zanimljivih radionica sinjskim učenicima.

– Ove godine polako pomičemo težište od ciljanja na opće građanstvo i opću populaciju te smo više usmjereni na djecu, pogotovo osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Posebno je zanimljiv program s cijelim nizom pokusa na Pijaci. To je namijenjeno najširoj publici, ali najviše osnovnoškolcima – kaže Cvitković.