Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Sinjske su mališane u novoj pedagoškoj godini dočekali obnovljeni vrtići

Raste broj djece u jasličkoj dobi, otvaraju se nova odjeljenja

1/3
Foto: Grad Sinj
Zasad je šestero djece jasličke dobi ostalo neupisano, ali iz Grada se nadaju da će svi dobiti mjesto u nekom od vrtića te da u Sinju neće biti neupisanih mališana

Vrtići na području Grada Sinja spremno i u novom ruhu su dočekali početak nove pedagoške godine. Sinjski mališani od ove godine ići će u obnovljene vrtiće. Krajem kolovoza dovršena je obnova, uređenje i opremanje gradskih vrtića “Bili cvitak”, “Maslačak” i “Alkarić”. Sredstva za obnovu osigurana su putem natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 546.000 kn dok je više od 250.000 kuna osigurao Grad Sinj u svom proračunu.

Energetska obnova zdravstvenih ustanova u županiji vrijedna 10 milijuna kuna Bolji uvjeti i pacijentima i liječnicima, a potrošnja energije 50 posto manja

Odobrene 193 subvencije

U prostorima gradskog vrtića “Bili cvitak” izmijenjeni su podovi, rekonstruirane su prilazne staze, postavljene su nove antistres podloge i preuređeno je vanjsko igralište. U vrtiću “Maslačak” također je uređeno vanjsko igralište, kao i prilazne staze i zaštitne ograde, dok je u vrtiću “Alkarić” napravljena drenaža vanjskog igrališta, rekonstrukcija staza, te su obnovljene sprave na igralištu.

Sinjane osobito raduje podatak što su se otvorila i nova odjeljenja. S obzirom na porast broja djece u jasličkim skupinama, u područnom odjeljenju “Ljiljan” u Turjacima otvorena je nova jaslička skupina za djecu od jedne do navršene tri godine. U područnom odjeljenju “Potočnica” u Glavicama otvorena je odgojna skupina koja će raditi po desetosatnom programu, a uprava dječjeg vrtića “Bili cvitak” preseljena je u novouređene prostorije.

Ilustracija REVITALIZACIJA POMORSKE BAŠTINE Ispunile zahtjevne kriterije: Odabrano šest barki za rekonstrukciju

Na području grada Sinja u pedagošku godinu 2019./2020. u dječje vrtiće upisano je više od 800 djece. Zasad je šestero djece jasličke dobi ostalo neupisano, ali iz Grada se nadaju da će svi dobiti mjesto u nekom od vrtića te da u Sinju neće biti neupisane djece.

Kontinuirano ulaganje u dječje vrtiće na području Grada, samo je jedna od demografskim mjera koje Grad Sinj osigurava i provodi, kako bi zaustavio negativne trendove koji se ogledaju kroz depopulaciju i pad natalitetne stope.

Uz izdvajanje značajnih sredstava koja Grad osigurava za ovu namjenu, vrijedno je istaknuti kako je tijekom 2019. godine na temelju nove Odluke o socijalnoj skrbi, subvencionirano plaćanje predškolskog odgoja tako da su pozitivno riješena 193 zahtjeva za oslobađanje, odnosno umanjenje plaćanja programa predškolskog odgoja u svim vrtićima na području Grada što je svim tim obiteljima olakšalo financijsku situaciju. Isto tako, omogućen je veći obuhvat djece u predškolskom uzrastu koja su upisana u vrtiće.

Održan prvi sastanak Radne skupine za pripremu projekta revitalizacije dvorca Inkey Održan sastanak Radne skupine za pripremu projekta Kreće projekt obnove povijesnog dvorca Inkey: 'U budućnosti će imati veliku vrijednost'

Upisano još 100-tinjak mališana

– Zahvaljujući ovakvom kontinuiranom i sveobuhvatnom pristupu skrbi o našim najmlađim sugrađanima, u protekle tri godine otvorena je nova područna jedinica DV-a “Bili cvitak” u Turjacima, kao i nove odgojne skupine u vrtićkim jedinicama “Bili cvitak” u Sinju i “Potočnici” u Glavicama, što je u konačnici omogućilo upis gotovo 100 djece u nove jasličke i jutarnje vrtićke programe – zadovoljna je gradonačelnica Kristina Križanac.

Počinje energetska obnova bolnice u Popovači Obnovit će se tri odjela i bolnička kuhinja