Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
I dalje velik interes za projekt Zaželi ‘Susjede brinu u susjedima’

Na području Sinja i Otoka 60 žena brine se o 268 korisnika

1/2
Foto: Grad Sinj
Opći cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama iz ranjivih skupina, teško zapošljivima, starijima od 50 godina, s invaliditetom, kao i žrtvama nasilja, na teško dostupnim ruralnim područjima

U Sinju je, u Alkarskim dvorima – Galeriji Sikirica, održana već treća konferencija o projektu „Susjede brinu o susjedima“. Na konferenciji je voditelj projekta Ante Pavić predstavio ciljeve, ciljane skupine, elemente projekta, dosadašnje i buduće projektne aktivnosti te očekivane rezultate projekta.

Zaštićeno nematerijalno dobro u RH Šesta smotra mačkara Cetinskog kraja održat će se 15. veljače

Vrijedan 9 milijuna kuna

Riječ je o projektu koji je odobrilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Razdoblje provedbe projekta je od 6. studenoga 2018. do 5. siječnja 2021., a izazvao je velik interes kako teže zapošljivih žena, koje su ciljana skupina, tako i građana koji žive sami, u trećoj su životnoj dobi, bolesni ili socijalno ugroženi, koji su korisnici. Trenutačno se 60 zaposlenica brine o 268 krajnjih korisnika.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali”, razdoblje 2014. – 2020. u okviru Programa Zaželi – zapošljavanje žena. Ukupna vrijednost projekta veća je od devet milijuna kuna. Europski socijalni fond financira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto sredstava.

Projekt omogućava zapošljavanje 60 nezaposlenih žena, od čega 30 s područja grada Sinja i 30 s područja općine Otok koje tijekom dvije godine pružaju usluge za minimalno 240 korisnika, što je u praksi već sada više. Riječ je o osobama starije životne dobi, osobama u nepovoljnom položaju ili osobama s invaliditetom kojima će svojim radom i aktivnostima poboljšati kvalitetu života.

Održan jubilarni, deseti Festival znanosti Sinj je okupio vrhunske znanstvenike i pet je dana bio centar hrvatske znanosti

Opći cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama iz ranjivih skupina, teško zapošljivima, starijima od 50 godina, s invaliditetom, kao i žrtvama nasilja na teško dostupnim ruralnim područjima. Specifični cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal žena pripadnica ranjivih skupina, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici čime će se ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te potaknuti socijalnu uključenost krajnjih korisnika i povećati njihovu razinu kvalitete života.

Četiri partnera

U dosadašnjem periodu projekta, s ovom nedavnom, održane su tri konferencije o projektu te dva radna sastanka sa zaposlenicama projekta. Do sada je podijeljeno ukupno 3360 paketa krajnjim korisnicima, od toga 480 paketa A (polugodišnji) te 2880 paketa B (mjesečni). Predana su četiri zahtjeva za nadoknadu sredstava, dok je peti u fazi pripreme. Kontrole rada zaposlenica odvijaju se redovno svakog mjeseca pri obilasku krajnjih korisnika.

Gužve na državnoj cesti, privremena regulacija prometa do sinjskog autobusnog kolodvora Radovi na rekonstrukciji raskrižja vrijedni više od 4 milijuna kn

Kroz promotivne aktivnosti (konferencije, radijske emisije, radijske spotove, plakate, letke, brošure, majice, pregače, vrećice, blokove i olovke, objave na web-stranici www.susjede-sinj-otok.com) pripadnice ciljanih skupina, krajnji korisnici usluga i javnost senzibilizirani su o samom projektu, ciljevima, ciljanim skupinama, aktivnostima i očekivanim rezultatima. Partneri na projektu su LAG Cetinska krajina, Centar za socijalnu skrb Sinj i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Split.