Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Odluke Gradskog vijeća Sinja nisu utjecale na rješenje Državnog inspektorata

Sinjsko odlagalište otpada Mojanka morat će primiti i vrgoračko smeće

1/3
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Problem je kulminirao krajem prošle godine, kada su građani okolnih mjesta dežurali oko odlagališta i spriječili izvršenje rješenja Državnog inspektorata koje je naredilo zatvaranje vrgoračkog odlagališta Ajdanovac

Problem odlaganja vrgoračkog smeća koji je na noge podigao Sinj i Cetinsku krajinu prije više od pola godine postoji i dalje. Prošlog tjedna ponovno je pred sinjsko odlagalište otpada Mojanka stigao kamion s komunalnim otpadom iz Vrgorca. Građani su zapriječili njegov ulazak u krug deponija i otpad nije odložen.

I dalje velik interes za projekt Zaželi ‘Susjede brinu u susjedima’ Na području Sinja i Otoka 60 žena brine se o 268 korisnika

Prosvjed građana

Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine, koja upravlja odlagalištem, izjavila nam je da o dolasku vrgoračkog otpada uopće nije bila obaviještena.

– Kamion nije ušao u krug našeg odlagališta, nije prošao našu rampu pa nismo primili miješani komunalni otpad koji su dovezli. Uopće nismo imali informaciju da će kamion doći – kaže Živaljić.

To znači da bi se već danas pred rampom Mojanke kamion s vrgoračkim otpadom mogao ponovno pojaviti. Problem je kulminirao krajem prošle godine kada su građani okolnih mjesta dežurali oko odlagališta i spriječili izvršenje rješenja Državnog inspektorata koje je naredilo zatvaranje vrgoračkog odlagališta Ajdanovac, a sinjsko odlagalište Mojanka odredilo kao jedno od onih na koje će se privremeno odlagati komunalni otpad iz Vrgorca.

Sinjsko Gradsko vijeće donijelo je zaključak kojim se protivi rješenju Državnog inspektorata kojim naređuje Čistoći Cetinske krajine da započne preuzimanje otpada s područja grada Vrgorca. Tražili su da se ukine, tvrdeći da nije u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, ali nedavni ponovni dovoz otpada iz Vrgorca dokazuje da im nije udovoljeno.

Održan jubilarni, deseti Festival znanosti Sinj je okupio vrhunske znanstvenike i pet je dana bio centar hrvatske znanosti

Moraju poštovati odluku

Čistoća Cetinske krajine tu nema nikakvu ulogu u donošenju odluka, ali Grad Sinj i Gradsko vijeće učinili su sve što su u ovom trenutku mogli, međutim, to nije imalo efekta. Odgovorili su im da Gradsko vijeće ne može osporavati rješenje Državnog inspektorata. Ministarstvo i inspektorat ostali su pri svome, odnosno drže se utvrđenog redoslijeda zatvaranja deponija, a zatvaranjem Ajdanovca otpad planiraju dovoziti i nama – govori Ivana Živaljić.

Problem seže u 2008. i 2009. godinu kada je potpisan ugovor o sanaciji odlagališta Mojanka i kada se pristalo na solidarno primanje otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave. Napominje da je plan sanacije i zatvaranja u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno u slučaju Mojanke komunalnog odjela Grada Sinja.

– Tada se pogriješilo u startu. Ministarstvo je s Gradom sklopilo ugovor na principu: “Mi ćemo vama sanirati deponij, a vi ćete primiti tuđe smeće”. Te su obveze tada preuzete i nama su danas ruke, čini se, vezane – objašnjava Živaljić.

projekt “Sinj u sridu” Križanac: Želimo da Sinj postane cjelogodišnja turistička destinacija

Zbog svega ovoga, zaključuje, kada opet dođe kamion s vrgoračkim otpadom, Čistoća Cetinske krajine nema izbora, mora ga primiti. Važeće odluke i sporazumi moraju se poštovati.