Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Nagrada posvećena bećarima i gangašima

“Kulturna ruta” najbolji etnografski film u 2019.

Foto: TZ Grada Pleternice
Film je nagradu dobio na “Zagreb Tourfilm Festivalu”

Film “Kulturna ruta bećarca i gange” o Pleternici i Tomislavgradu s Julianom McDonnellom dobio je prvu nagradu na “Zagreb Tourfilm Festivalu”, jednom od najprestižnijih turističkih filmskih festivala u Europi. Nakon pobjede na Global India International Film festivalu u Indiji, ovaj odlični putopisni dokumentarac sada je proglašen i najboljim etnografskim filmom u 2019. godini.

Dječji tjedan u Pleternici U zanimljivim sadržajima uživali i mali i veliki

– Hvala redatelju Alenu Kociću na predivnom iskustvu i odličnom turističko-dokumentarnom filmu o dva napjeva, bećarcu u Pleternici i gangi u Tomislavgradu. Nagradu posvećujemo svima onima koji čuvaju našu baštinu i tradiciju, bećarušama i bećarima, gangašicama i gangašima – napisala je gradonačelnica Antonija Jozić na svojoj Facebook-stranici.

Podsjetimo, film “Kulturna ruta bećarca i gange” nastao je u sklopu istoimenog, 2,35 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta Interreg- IPA-CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora, koji je s 85 posto sredstava financiran iz fondova EU.

U filmu su korišteni i dokumentarni snimci Pleternice i Tomislavgrada s događanjima, zanimljivostima, povijesnom, kulturnom i tradicijskom baštinom, ali i gastronomskom ponudom, što je sve režijski odlično uklopio autor Alen Kocić. Sniman je na području oba grada, a prikazuje ljude, običaje i kulturno-turističke znamenitosti.

za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka dobila nagradu od 1,5 milijuna eura