Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija posluje bolje od planiranog

Kupuju se radne bilježnice učenicima, a OB-u Dubrovnik dijagnostički uređaji

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Proračun županije nakon rebalansa iznosi 757 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 698,9 milijuna kuna

Zahvaljujući rebalansu proračuna Dubrovačko-neretvanske županije, koji je povećan za 58,1 milijuna kuna, osigurala su se sredstva za kupnju radnih bilježnica školarcima, nove dijagnostičke uređaje za Opću bolnicu Dubrovnik te za još niz projekata i inicijativa.

Sudjelovao i TZ Dubrovačko-neretvanske županije Prvi put hrvatska turistička ponuda predstavljena u Australiji

Naime, prošloga tjedna na sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna Dubrovačko-neretvanske županije, koji sada iznosi 757 milijuna kuna umjesto dosadašnjih 698,9.

Ostaju planirani projekti

Od ukupnog povećanja 20,3 milijuna kuna je iz izvornog proračuna, a 37,8 su proračunski korisnici koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Dragica Stanić pojasnila je kako je povećanje izvornog proračuna prvenstveno povećanje prihoda od županijskih poreza 2,2 milijuna kuna, potom su tu sredstva iz fondova EU 2,1 milijun kuna te sredstva iz državnog proračuna 4,2 milijuna, od čega su 3,9 milijuna kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za projekte koji se financiraju iz europskih fondova. Također,  prenesen je i višak iz prošle godine od 10 milijuna kuna.
Župan Nikola Dobroslavić je izrazio zadovoljstvo zbog rebalansa koji je otvorio nove mogućnosti.
– U županijskom proračunu u sklopu ovog rebalansa predviđena je kupnja radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, za što je potreban iznos od 2,4 milijuna kuna. Vlada je prihvatila doniranje udžbenika, a mi ćemo ostalo, tako da roditelji nemaju troškova. Osim toga, ovim rebalansom osigurat će se i kupnja dvaju suvremenih dijagnostičkih uređaja za Opću bolnicu Dubrovnik. Riječ je o ultrazvučnom radiološkom uređaju i digitalnom radiološkom uređaju ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna – rekao je Dobroslavić.

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

Najavio je kako Županija nastavlja korištenje EU sredstava, za što mora imati osigurana sredstva za predfinanciranje i sufinanciranje pa i tu stavku povećavaju na 9,5 milijuna kuna. 
– Imat ćemo velike zahtjeve za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a tu je i projekt prekogranične suradnje Interreg s Italijom vrijedan 36 milijuna kuna – spomenuo je Dobroslavić te istaknuo kako u proračunu ostaju sve stavke koje su bile prvotno predviđene.
– Nabrojit ću samo neke:  tu je učenički dom na Korčuli sa 1,5 milijuna kuna, brana za sanaciju onečišćenja na moru 0,9 milijuna kuna, za umirovljenički standard 2 milijuna kuna, produženi boravak u školama 0,7  milijuna kuna, stipendiranje 0,8 milijuna kuna itd. – nabrojio je župan te zaključio kako je rebalans napravljen promišljeno i odgovorno.


Pitanje liječničkog kadra

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog Strategije osobe s invaliditetom, prihvaćene su izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a te odluka o raspodjeli iskazane dobiti Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik koja će biti utrošena za nabavu medicinskih uređaja u bolnici.

Projekt EU Arheološki radovi podmorja Cavtata prezentirani u Solunu u sklopu projekta Bluemed

Naime, Zdravstvena ustanova Ljekarna Dubrovnik iskazala je višak sredstava od 3,1 milijuna kuna od čega će dva milijuna kuna prebaciti osnivaču, odnosno Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Preostalih pola milijuna kuna potrebnih za uređaje osigurala je Županija u svom proračunu.
Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović pohvalila je ovu odluku.
– Nabava ovakvih uređaja je potvrda da svi naši sugrađani i gosti imaju zdravstvenu skrb kao i svugdje u Europi. Osim kvalitetnog kadra, nužno je imati ovakve dijagnostičke uređaje za postizanje adekvatne dijagnoze. Ono što je sada nužno je rješavanje pitanja liječničkog kadra. Potrebno je hitno pronaći zemljište za izgradnju stanova liječnicima kako bi se podigla razina zdravstvene zaštite odnosno zadržao liječnički kadar – rekla je Kosović.
Na sjednici je dodijeljeno i nekoliko koncesija za obavljanje djelatnosti akvakulture u Malostonskom zaljevu, a prihvaćeni su i prijedlozi Odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra ”Velika plaža” – istok, i ”Velika plaža” – zapad u naselju Saplunara na otoku Mljetu.
Tijekom rasprave o pravu prvokupa vile Rašice, odlučeno je da će se prekinuti sjednica bez usvajanja zaključka kako se ne bi počeo teći rok od 60 dana u kojem se potrebno očitovati se za ovaj zahtjev privatnih vlasnika, a sve dok se potpuno ne razjasne sve okolnosti eventualne kupnje ove nekretnine i analizira mišljenje DORH-a, ostala dokumentacija, izvadci itd. Rasprava će se nastaviti na sljedećoj sjednici Županijske skupštine.

Međunarodni projekt Radi se na sustavu koji bi predvidio i alarmirao onečišćenje mora