Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Kurija postala enogastronomski i agroturistički praktikum

U sklopu prenamjene prostora za terensku nastavu izgrađene su i uređene nove kolne i pješačke površine, kao i 10 parkirnih mjesta
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Dobro će služiti učenicima, njihovim profesorima i drugim korisnicima. Škola ima i 44 hektara zemlje i sigurno će se svime dobro gospodariti – rekao je zamjenik župana Josip Miletić

Nakon što je Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova 2019. godine kupila 100 godina staru povijesnu kuću, slavonsku kuriju, s podrumom i pripadajućim imanjem u Trnavi, ove su godine obnovu kuće priveli kraju. Naime, prve su godine podigli vinograd s više od 1700 trsova te započeli prenamjenu kuće i imanja za potrebe izvođenja nastave. Obavljen je niz građevinskih i obrtničkih zahvata, potom i opremanje, kako bi objekt bio spreman za školsku namjenu. Radovi su izvedeni sredstvima Osječko-baranjske županije i vlastitim sredstvima škole, s tim da su velik dio radova obavili učenici i nastavnici ove ustanove.

Vinogradi, vina i vinari

Obnovljena povijesna kurija u Trnavi ovih je dana službeno otvorena kao Školski enogastronomski i agroturistički praktikum Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, koji djeluje u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti VirtuOS.

– Uspjeli smo zahvaljujući pomoći Osječko-baranjske županije, našim učenicima i nastavnicima koji su se ovdje aktivirali, RCK VirtuOS putem kojeg smo nabavili opremu te smo danas gotovo kompletirali ovaj objekt koji je namijenjen za edukaciju, i to ne samo učenika naše škole, nego je zamišljen kao dio RCK te će poslužiti za dodatnu edukaciju i nove projekte svima koji se bave ovim djelatnostima. Ovo je objekt kojim se možemo ponositi svi, naša škola, Općina Trnava, Osječko-baranjska županija, pa i cijela regija, a otvoreni smo svima za suradnju – rekao je Mirko Ćurić, ravnatelj SSŠ-a Antuna Horvata iz Đakova.

Osječko-baranjska županija financirala je radove na uređenju dvorišta i vanjskih površina Praktikuma Trnava u ukupnom iznosu od 48.962,74 eura. U sklopu prenamjene prostora za terensku nastavu izgrađene su i uređene nove kolne i pješačke površine, kao i 10 parkirnih mjesta.

– Praktikum je iznimno dobro napravljen i uvjeren sam da će dobro služiti učenicima, njihovim profesorima i drugim korisnicima. Škola ima i 44 hektara zemlje i sigurno će se svime dobro gospodariti – naglasio je zamjenik župana Josip Miletić te dodao da je ovo jedno od brojnih ulaganja na području Općine Trnava.

Općina Trnava poznata je po svojim vinogradima, vinima i vinarima, pa općinska načelnica Irena Mikić Brezina ističe kako će realizacija ovog projekta pridonijeti boljoj i većoj povezanosti vinara i Srednje strukovne škole.

– I do sada smo surađivali na određenim projektima i manifestacijama, a uvijek ima prostora za daljnju suradnju, za što je Općina otvorena – kazala je načelnica te zahvalila svim sudionicima projekta.

Koriste više lokacija

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta u Trnavi. Naglasio je da SSŠ Antuna Horvata iz Đakova koristi više lokacija za potrebe teorijske i praktične nastave, a u tomu posebno mjesto imaju lokacije poput Trnave gdje učenici na terenu mogu konkretno raditi i tako poboljšati svoje obrazovanje. Inače, ovu školu pohađa gotovo 600 učenika u 33 razredna odjela, a učenici se obrazuju za 21 različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA iskorištena je i za svečano otvaranje Akademisa, doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek U osječkoj školi Projekt Virtus osigurao visoku razinu obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem 23. listopada posjetilo je regiju Vinicja kojoj su ranije slali humanitarnu pomoć osječko-baranjska županija Iskustvo skrbi o ratnim veteranima podijelili s Ukrajincima NAJVEĆA rasprava vodila se o nedavnom požaru u osječkoj tvrtki Drava International Županijski vijećnici jednoglasni u odlukama Usvojene informacije o požaru te svinjskoj kugi u županiji