Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Iskustvo skrbi o ratnim veteranima podijelili s Ukrajincima

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem 23. listopada posjetilo je regiju Vinicja kojoj su ranije slali humanitarnu pomoć
1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Suradnja Osječko-baranjske županije i ukrajinske regije Vinicja uspostavljena je 2011., a intenzivirana je s početkom ruske agresije na Ukrajinu

Suradnja Osječko-baranjske županije i ukrajinske regije Vinicja, uspostavljena 2011. godine, osobito je intenzivirana s početkom ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Nakon što je Županija u lipnju 2022. godine uputila Vinicji humanitarnu pomoć, suradnja je nastavljena na temu razmjene iskustava po pitanju skrbi o ratnim veteranima. To je bio i povod za poziv Serhija Borzova, načelnika Regionalne vojne uprave Vinicje, da izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem 23. listopada posjeti ovu regiju.

Susreti s veteranima

– S početkom ruske invazije na Ukrajinu Osječko-baranjska županija prva je u Hrvatskoj kreirala sveobuhvatni akcijski plan zbrinjavanja i integracije raseljenih osoba pod nazivom "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine", u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu. Kontinuirano smo održavali komunikaciju s našim partnerima u Vinicji, koji su izrazili želju da pojačamo suradnju upravo po pitanju brige o ratnim veteranima u ratnom i poslijeratnom razdoblju. Kao zemlja koja je put borbe za neovisnost prošla 90-ih godina, svakako imamo iskustva skrbi o veteranima u poslijeratnom razdoblju, što sam i kao branitelj smatrao iznimno bitnim prenijeti – kaže župan Ivan Anušić.

Suradnja po ovom pitanju između dviju regija započela je ove godine online sastancima i razmjenom materijala o programima psihosocijalne pomoći i integracije. Sastancima su nazočili i zamjenik župana Mato Lukić te predstavnik Veteranskog centra i predsjednik KUBIS-a Osječko-baranjske županije Antun Blažević, koji su uz župana bili u radnom posjetu Vinicji.

– Kao branitelji, a i predstavnici regionalne vlasti, doista imamo cjelovitu sliku sustava brige o braniteljima u Hrvatskoj, koju smo mogli prenijeti našim kolegama u Vinicji i pomoći im nadograditi njihov sustav, koji je već vrlo dobro posložen, kako institucionalno, tako i kroz razne nevladine udruge – ističe Mato Lukić.

Uz službeni prijam načelnika Regionalne vojne uprave Vinicje Serhija Borzova, program radnog posjeta bio je usmjeren na susrete s ukrajinskim ratnim veteranima kroz posjet nevladinim udrugama, rehabilitacijskom centru i tvrtkama koje su osnovali veterani.

Cvijeće na Zidu sjećanja

Izaslanstvo Županije i vodstvo regije Vinicja položili su i cvijeće na Zidu sjećanja na poginule vojnike te na mjestu raketnog napada koji se u Vinicji dogodio 14. srpnja 2022.

– Kroz brojne susrete i razgovore uvjerio sam se u izvrsno postavljen sustav i odnos prema onima koji podnose najveću žrtvu u borbi za neovisnost i suverenost Ukrajine. Pritom bih posebno istaknuo ulogu nevladinih udruga koje čine nadogradnju tog sustava i intenzivno brinu za svaki aspekt života veterana nakon rata, što je izvrstan primjer doprinosa nevladina sektora – naglašava župan Anušić.

Dogovoreno je i kako će Osječko-baranjska županija organizirati dolazak djece poginulih branitelja iz Ukrajine na odmor u ovu županiju, po uzoru na program koji Vinicja ima s partnerima iz Poljske.

NAJVEĆA rasprava vodila se o nedavnom požaru u osječkoj tvrtki Drava International Županijski vijećnici jednoglasni u odlukama Usvojene informacije o požaru te svinjskoj kugi u županiji OVIM nagradnim natječajem, istaknuto je, županija želi dodatno osnaživati poduzetničko ozračje i klimu na svom području Ukupni nagradni fond 11.150 eura Traje natječaj za "Najbolju poduzetničku ideju" PRVA su sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom počinje i američka tvrtka Jabil, rekao je župan osječko-baranjski Ne ovisimo o institutima po Americi, inovativne patente možemo plasirati i odavde EcoCortec – uspješni i odgovorni prema zaposlenicima i zajednici