Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Međunarodni projekt RESPONS-a

Kutina u projektu čiji je cilj prevencija i smanjenje pojava klizišta i bujica

Foto: Grad Kutina
U sklopu projekta radit će se i na edukaciji stanovništa

Grad Kutina uključen je u pilot-projekt RESPONS-a (Sustav ranog upozoravanja kao odgovor na rizik od pojave klizišta i bujičnih tokova) koji je predstavljen široj javnosti na radnom sastanku predstavnika Hrvatskog geološkog instituta i Grada Kutine.

RADOVI POČINJU OVAJ TJEDAN, VOZAČI SE POZIVAJU NA STRPLJENJE Počinje gradnja novog rotora

Voditelj projekta je dr.sc. Vlatko Gulam iz Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba, uz projektne partnere - Rudarsko geološko građevinski fakultet iz Tuzle i JU Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice.

Vrijednost projekta je 935.168,30 eura te traje do ožujka 2023. godine. Kako je rečeno na predstavljanju, posljednjih godina svjedoci smo sve češćih pojava klizišta, a nastavak ovog trenda očekuje se i u budućnosti, ponajviše zbog češćih ekstremnih vremenskih uvjeta, povećane urbanizacije i krčenja šuma. Stoga je potrebno raditi na prevenciji i istraživanja usmjeriti na smanjenje rizika od klizišta, kako bi se zaštitili ljudi, njihova imovina i okoliš.

PROLJETNA PRODAJA Tržnica se preselila na središnji trg

U tome treba pripomoći i podizanje svijesti šire javnosti kako bi se naglasila važnost prevencije i mogućnost predviđanja budućih opasnih događaja te se pomoglo prostornim planerima, civilnoj zaštiti i predstavnicima lokalne zajednice u kreiranju politika s ciljem održivog upravljanja zemljištem. Jedan od načina ublažavanja posljedica je uspostava sustava ranog upozoravanja od pojave klizanja, što predstavlja i glavni cilj projekta RESPONS-a.

– Uspješna suradnja Hrvatskog geološkog instituta i Grada Kutine, započeta 2019. godine kada je izrađena karta podložnosti na klizanje za određena područja Grada i spremnost gradskih predstavnika na aktivno sudjelovanje u aktivnostima projekta, rezultirali su odabirom upravo Grada Kutine za projektno pilot područje. U fokusu RESPONS-ova projekta su istraživanja vezana uz praćenje klizišta korištenjem metoda daljinskih istraživanja, a aktivno sudjelovanje ključnih dionika (predstavnika lokalne zajednice, civilne zaštite, meteorološke službe) omogućit će procjenu kapaciteta lokalne zajednice i izradu operativnih procesa za različite geohazardne scenarije – rekao je voditelj projekta Vlatko Gulam.

Dan sjećanja na žrtve Obilježena tužna 80. obljetnica od osnutka ustaškog logora Danica, prvog u NDH

– Drago mi je što je Grad Kutina jedan od gradova koji je odabran za projektno pilot-područje. Novim saznanjima, istraživanjima i metodama istraživanja svakako ćemo doprinijeti boljim znanstvenim metodama u području ranog upozorenja – dodao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.