Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Dan sjećanja na žrtve

Obilježena tužna 80. obljetnica od osnutka ustaškog logora Danica, prvog u NDH

Foto: Robert Mihaljević
Sve se čini kako bi se zauvijek sačuvalo sjećanje na strahote koje su u tom logoru proživjele tisuće Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih

U povodu 80 godina od osnutka ustaškog sabirnog logora Danica u Koprivnici, prvog u NDH, u Koprivnici je održana komemoracija u znak sjećanja za sve žrtve tog logora, ali i zločinačkog fašističkog režima.

Proljeće u Karlovcu U obilazak grada na četiri rijeke povest će vas Nikola Tesla ili Marija Terezija

Položeni vijenci

Brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće na ulazu u spomen-područje Danica, koje je djelo arhitekta Lenka Pleštine i prije dvije godine proglašeno je Kulturnim dobrom RH. Ususret obljetnici, na Danici su postavljene nove ploče s imenima svih logoraša, kojih je prema dostupnim informacijama bilo 4349. Ustaše su na koprivničkoj Danici 15. travnja 1941. godine osnovali prvi sabirni logor, i to samo pet dana od proglašenja NDH. Gradonačelnik Mišel Jakšić na komemoraciji je naglasio da gradska uprava sustavno radi na uređenju spomen-područja.

– Drago mi je i ponosan sam što smo napravili veliki iskorak u uređenju ovoga prostora. S ravnateljem našeg muzeja i u suradnji s Ministarstvom kulture planira se daljnje uređenje. Koprivnica se ponosi svojom otvorenošću i radom s nacionalnim manjinama. U zajedničkim naporima s Ministarstvom kulture i uz pomoć fondova EU možemo napraviti nove iskorake na ovome spomen-području – istaknuo je gradonačelnik.

Sve se čini kako bi se zauvijek sačuvalo sjećanje na strahote koje su u tom logoru proživjele tisuće Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih. Posebno je pohvalio suradnju s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom, s kojim gradska uprava razvija više vrijednih kulturno-povijesnih projekata.

BOLJI UVJETI ZA VJEŽBANJE Još dvije nove svlačionice za sportaše

O strahotama logora govorio je i predsjednik Židovske općine Zagreb te koordinator Židovskih općina Hrvatske dr. Ognjen Kraus koji je osudio veličanje osnutka HND u Splitu.

– Govori se i osuđuje, a ništa se ne radi. Najbolji dokaz je ono što se događalo prije pet dana u Splitu. Dobili smo izvještaj da je policija zabilježila taj događaj i da se potom ništa nije dogodilo. Vjerojatno bi se trebao netko potući da bi policija reagirala. Od vlasti nismo čuli nijednu osudu tog događaja – upozorio je Kraus. S njime se složio i bivši predsjednik Stipe Mesić, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića koji navodi da aktualna Vlada čini premalo kako bi se osudilo veličanje zločinačkog režima. – Državna vlast morala bi prije svega prestati financirati one koji falsificiraju povijest, poput onih koji tvrde da je logor Jasenovac nastavio biti u funkciji i nakon 1945. godine: To je notorna laž – rekao je Mesić.

Otvorena izložba ‘Iza žice’

Upozorio je da nema nikakve sumnje da je “za dom spremni” ustaški pozdrav, pozdrav jedne zločinačke organizacije i treba ga zabraniti. U povodu obilježavanja sjećanja na žrtve logora Danica, u sinagogi, Kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc, prošli je tjedan otvorena izložba “Iza žice” autorice Nataše Mataušić. Riječ je o izložbi koju čine 24 pokretna panela na kojima su slikom i tekstom ispričane priče o logorima koji su djelovali od 1941. do 1945. godine.

Nova ulaganja u razvoj cikloturizma u Jastrebarskom Moderna odmorišta za bicikliste s infopločama, klupama, stalcima...

Otvorenju izložbe nazočili su gradonačelnik, zamjenica gradonačelnika, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice i predsjednica Židovske općine Koprivnica.