Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt od 16 milijuna kuna

Kutina uz reciklažno dvorište gradi sortirnicu otpada u suradnji s osam drugih općina i gradova

Foto: Grad Kutina
Kako na području Kutine ne nastane tolika godišnja količina otpada da bi se omogućilo financiranje iz fondova EU, devet općina i gradova sklopilo je sporazum o zajedničkom korištenju sortirnice koja će se graditi u Kutini

Proteklog tjedna u vijećnici Grada Kutine potpisani su sporazumi o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada odnosno sortirnice s Gradom Garešnicom, Gradom Petrinjom, Gradom Popovačom, Općinom Velikom Ludinom, Općinom Lipovljani, Općinom Velika Trnovitica, Općinom Berek i Općinom Hercegovac.

Završeno reciklažno dvorište u Kutini Na 2000 kvadrata građani sada mogu besplatno odložiti 48 vrsta korisnog otpada

– Sortirnica je korak naprijed k postizanju boljeg gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. Drago mi je što su se i ostale jedinice lokalne samouprave odazvale ovom pozivu te me raduje što ćemo zajedno raditi, na boljitak naših sugrađana, na stvaranju postrojenja za sortiranje otpada. Prije je postojala sortirnica na području Kutine, ali nije bila sagrađena prema zakonu i pravilima te smo stoga prionuli na projekt nove sortirnice koja bi bila u skladu s direktivama i zakonima. Količina otpada koju kao Grad prikupimo nije bila dostatna prema uvjetima natječaja te smo u suradnji sa spomenutim gradovima i općinama pripremili zajedničko rješenje za sortirnicu – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ima otvoren poziv na dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje gradnje i opremanja sortirnica te će se Grad Kutina prijaviti na navedeni poziv. Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog poziva je 350 milijuna kuna, a po pojedinom zahtjevu može biti dodijeljeno najviše 50 milijuna kuna uz sufinanciranje 85 posto troškova.

Zbog ekonomske opravdanosti Grad Kutina kao nositelj provedbe projekta sklopit će sporazume o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada s gradovima Garešnicom, Petrinjom, Popovačom te općinama Velikom Ludinom, Lipovljani, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac.

“Postkorona” gospodarski forum u Kutini KIND – strateškim projektom Grada Kutine u gospodarsku obnovu grada i regije

– Suradnja Kutine i Garešnice izrazito je dobra i raduju me budući projekti poput sortirnice. Nadamo se da ćemo nastaviti dosadašnju suradnju na obostrano zadovoljstvo naših sugrađana i zahvaljujem Gradu Kutini na inicijativi koju je pokrenuo u vezi s projektom sortirnice – rekao je prilikom potpisivanja sporazuma Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice.

– Lokacija buduće sortirnice u Kutini je neposredno uz sagrađeno reciklažno dvorište. Planirana je kao druga etapa složene građevine, na parceli sjeverno uz deponiju komunalnog otpada. Ukupni godišnji kapacitet sortirnice projektiran je na 3250 t/god s mogućnošću povećanja kapaciteta povećanjem postotka odvojeno prikupljenog otpada, radom u produljenom radnom vremenu. Ukupna vrijednost projekta sortirnice iznosi oko 16,000.000,00 kn – dodao je pročelnik za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduard Gelešić. 

Ove godine nema MoslaVine U srpnju program s kušanjem vina, ali bez izložbe