Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Završeno reciklažno dvorište u Kutini

Na 2000 kvadrata građani sada mogu besplatno odložiti 48 vrsta korisnog otpada

1/2
Foto: Grad Kutina
Reciklažno dvorište koštalo je 3,8 milijuna kuna, od kojih je 2,8 milijuna kn iz fondova EU, 300.000 kn iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, a 700.000 kn osigurano je iz sredstava proračuna Grada Kutine

Reciklažno dvorište još je jedan kutinski projekt uspješno priveden kraju.

Ove godine nema MoslaVine U srpnju program s kušanjem vina, ali bez izložbe

Sagrađen je u Radićevoj ulici, uz sam deponij, vrijedan je 3,8 milijuna kuna od kojih je 2,8 milijuna kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, 300.000 kuna iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je preostalih 700.000 kuna osigurano iz sredstava proračuna Grada Kutine.

Izgradnja Reciklažnog dvorišta prvi je korak prema povećanju postotka izdvajanja otpada, odnosno dostizanja zahtjeva Europske komisije za više od 50 posto odvojenog otpada.

Samo za fizičke osobe

Na 2000 četvornih metara građani sada mogu besplatno odlagati čak 48 vrsta korisnog otpada. Radovi su trajali nešto dulje od planiranog zbog promjene visine poplavnih voda Lonjskog polja pa je, zbog navedene ugroze, visina reciklažnog dvorišta morala biti usklađena, odnosno povišena s obzirom na nove okolnosti.

– Projekt gradnje reciklažnog dvorišta označava nastojanja za implementaciju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Kutine.

“Postkorona” gospodarski forum u Kutini KIND – strateškim projektom Grada Kutine u gospodarsku obnovu grada i regije

Dvorište je predviđeno za fizičke osobe, a ne pravne te će na ulazu biti potrebno predočiti osobnu iskaznicu kako bismo mogli odložiti otpad u reciklažno dvorište.

Drago mi je da je projekt dovršen te da su građani Kutine time dobili mjesto gdje će moći odvajati toliko vrsta korisnog otpada. Gradnja reciklažnog dvorišta imala je i prateću informativnu kampanju kojom smo obilježili i nedavni Svjetski dan zaštite okoliša. Tada smo na Trgu dr. Franje Tuđmana imali ekoakciju sadnje cvijeća i izložbu kreativnih učeničkih radova izrađenih od prethodno prikupljenog otpada i iskorištenih stvari – rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko-Moslavine.

Treća faza Nastavljeni radovi na šetnici uz Kutinicu

U izradi projekt sortirnice

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić tijekom obilaska dovršenog reciklažnog dvorišta i njegove predaje na korištenje Eko-Moslavini izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta najavivši odmah i neke nove projekte iz područja gospodarenja otpadom.

– Nadam se da ćemo odvajanjem otpada zajedno više doprinijeti očuvanju okoliša i približiti se europskim standardima.

Osim toga, trenutačno je u izradi projekt sortirnice koja je i prije postojala, ali nije bila u skladu sa zakonskim propisima, nije imala ni uporabnu ni građevinsku dozvolu.

Postignut sporazum Izmjene granica u naselju Banova Jaruga

Novim projektom nadamo se kvalitetnijoj izradi same sortirnice, a time i dodatnim korakom u ispunjavanju europskih normi u gospodarenju otpadom – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.