Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
druga regija u RH po BDP-u

Lani je otvoreno 440 novih obrta, a u protekle tri godine zabilježili su 3000 novozaposlenih

sajam
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Obilježen je Dan obrtničke komore Istarske županije kojoj su prisustvovali brojni obrtnici i gosti

Potpredsjednik komore Enrico Cernecca osvrnuo se na proteklu godinu koja će ostati zapamćena po poreznoj reformi, čije negativne posljedice najviše osjećaju ugostitelji zbog udvostručenja PDV-a.

"Pozitivni učinci izmjena nekih drugih zakona neće biti dovoljni da kompenziraju povećanje PDV-a, što će utjecati na investicijski ciklus u jednoj od najvažnijih djelatnosti. Reakcija Hrvatske obrtničke komore nažalost nije imala učinak, a još uvijek očekujemo rješavanje ustavne tužbe", naglasio je Cernecca.

Govoreći o obrtništvu u Istri, istaknuo je kako je u 2016. godini otvoreno 440 novih obrta, a u 2017. godini očekuju se još bolji rezultati. Istarska županija ostaje vodeća u Hrvatskoj po broju obrtnika i ostalih gospodarskih subjekata u odnosu na broj stanovnika, a istarski obrtnici ostvaruju i najbolje financijske rezultate, izvijestili su iz Istarske županije.

Istarski župan Valter Flego je, pak, podsjetio na gospodarske pokazatelje koji su indikator uspjeha Istre. Naime, Istra je druga regija u RH po BDP-u, a u protekle je tri godine zabilježeno gotovo 3000 novozaposlenih osoba.

"Za naš uspjeh zaslužna je suradnja javnog i privatnog sektora tijekom cijele godine. Tim smjerom ćemo nastaviti i ubuduće jer samo zajedno možemo graditi još bolju Istru", rekao je župan Flego zahvalivši obrtnicima i njihovim obiteljima na predanom radu i trudu.

Zahvalu je uputio i saborski zastupnik i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji smatra da "uspjeh Istre leži u vrijednim Istrijanima". Pula je rekorder, dodao je Miletić, po broju poduzetnika per capita, a može se pohvaliti i najljepšim Obrtničkim sajmom, podno pulske Arene.