Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Najudaljeniji pučinski otok povezan sa županijskim središtem

Lastovo je dobilo svakodnevnu izravnu brzobrodsku vezu s Dubrovnikom

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Anastazija svakoga jutra isplovljava iz luke Ubli na Lastovu, pristaje u Korčuli, a u popodnevnim satima vraća se na Lastovo. Kapacitet broda je 300 putnika. Plovidbeni red prilagođen je otočanima da u jednom danu mogu otići u Dubrovnik i vratiti se

Lastovo je dobilo izravnu cjelogodišnju brzobrodsku vezu s Dubrovnikom! Dubrovačko-neretvanska županija potaknula je uvođenje prve izravne linije koja svakodnevno povezuje Lastovo s Dubrovnikom. Vlada RH prepoznala je važnost ovog projekta i dala potporu u njegovoj realizaciji, a sredstva za brzobrodsku liniju Lastovo – Korčula – Dubrovnik na kojoj plovi brod Anastazija, kao i za ostale 53 državne linije, osigurana su u državnom proračunu.

Ministar Božinović istaknuo je da je županija partner na brojnim područjima “Prvaci ste u gospodarenju pomorskim dobrom i korištenju sredstava iz EU!”

Potpora Vlade

Na prvoj Anastazijinoj plovidbi na ovoj liniji, koju će održavati brodar TP line d.o.o., bili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom kao i ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović.

– Prvi put je zaplovio katamaran na cjelogodišnjoj liniji Lastovo – Korčula – Dubrovnik što je povijesni uspjeh i veliki dobitak za Lastovce, Korčulane, ali i za cijelu našu županiju. Lastovo je naš naudaljeniji pučinski otok i do sada je sa Splitom i Dubrovnikom bio povezan preko Vele Luke, a od danas su Lastovci za 3 i pol sata plovidbe u Dubrovniku. Zahvalni smo Vladi RH koja je podržala našu inicijativu i u proračun uvrstila 12 milijuna kuna potpore ovoj liniji. Mještani su vrlo zadovoljni jer uz postojeće linije imaju i brzobrodsku vezu s Dubrovnikom, s kojim su i kroz povijest bili usko povezani. Očekuje nas skori početak rekonstrukcije luke Ubli za koju je Dubrovačko-neretvanska županija već osigurala sredstva. Lučka uprava je u postupku pripreme dokumentacije za javnu nabavu za obnovu i proširenje rive vrijedne 60 milijuna kuna, što je preduvjet za još bolje organiziranu povezanost u skladu s potrebama građana Lastova – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

RADOVI ĆE TRAJATI 18 MJESECI Potpisani ugovori za terminal Vela Luka

Otok bliži središtu županije

Ova linija svakog jutra isplovljava iz luke Ubli na Lastovu, pristaje u Korčuli, a u popodnevnim satima se vraća na Lastovo. Kapacitet broda je 300 putnika. Plovidbeni red prilagođen je otočanima kako bi u jednom danu mogli otići u Dubrovnik i vratiti se. Naš najudaljeniji pučinski otok ovom linijom postao je znatno bliži svom županijskom središtu, s kojim do sada uopće nije imao izravnu vezu.