Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradnja Centra za gospodarenje otpadom

Lećevica ide dalje, ali svi moramo mijenjati štetne navike jer otpad je zapravo sirovina

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Kada je posrijedi CGO Lećevica, u zadnje dvije godine sve ide intenzivnom dinamikom; sva istraživanja, sve studije rađene su u skladu sa zakonom, istaknuo je župan Boban

Kako bi se postigao dogovor i razvila suradnja oko pitanja gradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, održana je posebna, tematska točka sjednice Županijske skupštine na kojoj su svi vijećnici imali prilike dati svoje mišljenje i prijedloge na tu temu. Kod svojih su stavova ostali vijećnici MOST-a, koji se protive gradnji CGO-a na Lećevici jer smatraju da bi Centar mogao biti koban za zalihe pitke vode, pa su predali svoje zaključuje i prijedloge. Isto su napravili i vijećnici SDP-a.

Neriješeni imovinsko pravni odnosi Promet kroz Vrgorac ostaje zatvoren cijelu turističku sezonu

Bulj: Zaustavite gradnju

Mostovci se, naime zalažu da se problem odlaganja otpada u čitavoj Hrvatskoj, pa tako i na splitskom području, riješi po modelu koji funkcionira na otoku Krku; prikupljanjem odvojenog otpada, izgradnjom mreže sortirnica, kompostane i centra za ponovnu uporabu.

– Predlažemo i da se zaustavi Lećevica u koju je do sada uloženo 30 milijuna kuna, a nije najlon vrećica odložena na tom prostoru – kazao je Mostov vijećnik Miro Bulj.

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović i prof. Stanko Uršić rješenje vide u dosljednom ekološki zasnovanom sustavu za gospodarenje otpadom koji bi bio bitno jeftiniji, potpuno efikasan, a srž mu je sustav odvojenog prikupljanja.

Vlatka Lucijanić Justić, ravnateljica Regionalnog centra čistog okoliša, kazala je da još ne postoji primarna selekcija otpada, nema reciklažnih dvorišta, kompostane, ni sortirnice.

Sinj Završena rekonstrukcija tržnice – ribarnice

– Od 55 jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji samo njih osam je uredilo reciklažna dvorišta. Ova županija drži zadnje mjesto u Hrvatskoj, a jedinice lokalne samouprave su ignorirale sve što su trebale napraviti i to bez sankcija nadležnog ministarstva – kazala je V. Lucijanić Justić.

Prof. Ivo Šimunović smatra da je situacija oko izgradnje CGO-a Lećevica konfuzna, te da se u tim slučajevima mora slušati struku, a ne se služiti subjektivnim mišljenima.

– Mudro i odlučno provođenje politike gradonačelnika Splita učinilo je da je Karepovac zazelenio. Nikada ne biste pomislili da je tamo bilo odlagalište. Danas trebamo odlučiti koji su rokovi i ovo tijelo treba dati još veći poticaj za gospodarenje otpadom. Ovo toliko traje jer se Centar gradi jednom za 100 godina i on mora biti temeljito pripremljen, ne treba nikamo žuriti – smatra vijećnik Kruno Peronja, dok Maja Zelić podsjeća da su svi podržali Plan gospodarenja otpadom, te da se svi moraju zapitati koliko sami odvajaju otpad, koliko djece zna što je komposter, te da se treba krenuti od početka. Točnije, od edukacije.

Župan Blaženko Boban podsjetio je da je dogovoreno 1,6 milijuna kuna za vodu do centra u Lećevici, a očekuje se dodatnih 45 milijuna za ceste te da se uskoro biti raspisan natječaj za trafostanicu.

Brački poljupci: Besplatan prijevoz trajektom za djecu s teškoćama u razvoju

– Dok mi raspravljamo, stanovnici Splitsko-dalmatinske županije izdvojili su 152.000 kilograma otpada za samo četiri sata. Nastavimo li ovako, doći ćemo do ozbiljnih problema i do sindroma Napulja. Ne dajem za pravo ni onima koji su političke dužnosti obavljali do danas, struka je na Fakultetu i s njima mudar političar treba surađivati i raditi. Razmotrit ćemo sve prijedloge, o njima glasati na idućoj sjednici. No, kada je u pitanju CGO Lećevica, u zadnje dvije godine sve ide intenzivnom dinamikom; sva istraživanja, sve studije rađene su u skladu sa zakonom. Imali smo na tu temu i sastanak u Zagrebu, svu dokumenatciju koju smo trebali, predali smo. Idemo dalje; u natječaj i postupak. No, građani su najbitniji u svemu jer trebamo dodatne edukacije raditi za sve, od najmlađih na dalje o zbrinjavaju otpada na području čitave županije. Trebamo mijenjati štetne navike, krenuti od svakoga, od mene, nadalje. Otpad nije otpad, već sirovina za neki novi proizvod. To svi moramo shvatiti i iz toga naučiti što i kako se odnositi prema otpadu – kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Obilježen Dan Općine Podstrana, blagdan svetog Ante Novu školu i sportsku dvoranu gradit ćemo kod zgrade Općine, na 9000 kvadrata

Podržali i građani

Podsjetio je i da su građani podržali CGO Lećevica njegovim izborom za župana s obzirom na to da je gradnja CGO-a dio njegova programa rada.