Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Obilježen Dan Općine Podstrana, blagdan svetog Ante

Novu školu i sportsku dvoranu gradit ćemo kod zgrade Općine, na 9000 kvadrata

1/11
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Rekonstruirana je Poljička cesta, zajednički projekt sa ŽUC-om vrijedan 20 milijuna kuna, a u dogovoru s HC-om Općina izrađuje elaborat za šest raskrižja, vrijednih 15-ak milijuna kuna

Blagdan svetog Ante, zaštitnika Podstrane, i ove je godine na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, uz načelnika Mladena Bartulovića sa suradnicima, predsjednika Općinskog vijeća Jugoslava Bagatina i vijećnike, okupio brojne uzvanike: izaslanika Vlade Antu Sanadera, župana Blaženka Bobana, predstavnike crkve, policije, branitelja, udruga, gradova prijatelja, među kojima je osobito srdačno pozdravljena dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić.
Jugoslav Bagatin, predsjednik Općinskog vijeća, naglasio je da su protekle godine vrijedno radili i postigli impresivne rezultate.

Predstavljen projekt gradnje reciklažnog dvorišta Podstrana gradi reciklažno dvorište Perun vrijedno 7,6 mil. kn, a 4,2 milijuna plaća EU

Najmlađa općina

– Bili smo potpora načelniku i općinskoj administraciji u provedbi postojećih i predlaganju novih programa. Moram ih pohvaliti na uspješnosti u povlačenju sredstava iz nacionalnih i europskih fondova. Brojni projekti su završeni, o tome će vam govoriti načelnik, a bilo bi ih i više da nas ne koči spora administracija – rekao je Bagatin i iznio primjer uređenja lučice Sv. Martin za koju čekaju izdavanje građevinske dozvole.
Mladen Bartulović iznio je retrospektivu najvažnijih projekata.


– Uređena je obala, veliki projekt davno započet konačno je priveden kraju. Devedesetih godina počelo se nasipati more i danas gradimo najljepšu šetnicu i obalu. Tehnički pregled je u ponedjeljak 17. lipnja, a koštala je 20 milijuna kuna koje smo dobili iz fondova. Slijedi nastavak od lučice Strožanac do hotela Lav, vrijedan 40 milijuna kuna, dio sredstava smo već povukli. Na kraju ćemo dobiti prekrasno uređenu plažu, šetnicu, biciklističku stazu, zelene površine – rekao je Bartulović.

Mnogo se radilo i na prometnicama. Rekonstruirana je Poljička cesta, zajednički projekt sa ŽUC-om, vrijedan 20 milijuna kuna, a u dogovoru s HC-om Općina izrađuje elaborat za šest raskrižja, vrijednih 15-ak milijuna kuna koje će financirati HC.


– Podstrana raste i razvija se, ceste se moraju širiti i u narednim godinama investirat će se 100 milijuna kuna u prometnice – rekao je Bartulović, naročito ponosan na projekt izgradnje nove škole.


Obilježen Dan općine Bibinje, župan Longin poručio: ‘Radimo na premještanju pruge iz mjesta’

– Najmlađa smo općina u Hrvatskoj s najvećim prirastom stanovništva. Već sad imamo 147 prvašića, treba nam nova škola i nova sportska dvorana. Gradit ćemo ih kod zgrade Općine, na površini od 9000 četvornih metara. Škola će biti za 500 učenika, a nastava će se odvijati u jednoj smjeni – najavio je načelnik.

Zahvaljujući darovnici države, Podstrana je dobila bivše Vinkovačko odmaralište gdje će napraviti društveni centar, a do kraja mjeseca će dobiti i bivši kamp Mutogras, 4000 kvadrata uz more gdje planiraju rekreativne sadržaje. Napravit će Sportski centar Miljevac, a uređuju se igrališta i traže lokacije za nova.
Velika sredstva ulažu se u vodovod i kanalizaciju, preko Eko Agencije i Aglomeracije Split.


ECOMAP Podstrana će dobiti 4,5 milijuna kuna za separator i pročistač lučice Strožanac

Nagrade Općine

– Ulaganje u vodovod za Gornju Podstranu i kanalizaciju do hotela Lav iznosi 50 milijuna kuna. Oba ispusta ćemo maknuti i dobiti plavu zastavu! – uvjeren je načelnik. U tijeku je natječaj za kupnju zemljišta za stambeno zbrinjavanje svih branitelja, razvijaju turizam, brendiraju mjesto i brinu se o socijali.
Župan Boban bio je impresioniran izloženim.


– Načelnik je samo taksativno nabrojao projekte, a to je trajalo 20 minuta. Njihova vrijednost daleko nadmašuje općinski proračun. Mladena stalno viđam po Zagrebu, obilazi ministarstva s projektima i kako ne podržati takvog entuzijasta, koji radi za dobrobit svoga mjesta?! – rekao je Boban i najavio da će i dalje imati potporu Županije, a Ante Sanader je rekao da uz ovako kvalitetan rad i dalje mogu računati na pomoć Vlade.


Dodijeljene su i nagrade Općine Podstrana. Osobnu nagradu dobio je don Ivica Barišić, skupne su dodijeljene Udruzi maslinara Toć i Malonogometnoj udruzi Podstrana, dok su zahvalnice dobili Katarina Pelivan, Željko Karaman, Ivica Lolić, obitelj Šupić i OŠ Strožanac.

Ministarstvo državne imovine Podstrani darovalo ex 'Vinkovačko odmaralište' Bartulović: Podstrana raste i razvija se, gradit ćemo javne i društvene sadržaje