Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
ECOMAP

Podstrana će dobiti 4,5 milijuna kuna za separator i pročistač lučice Strožanac

Foto: Općina Podstrana
Projekt ECOMAP obuhvaća šest partnera iz Italije i pet iz Hrvatske, među kojima su dvije naše i dvije talijanske marine

Općina Podstrana vodeći je partner projekta ECOMAP koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ITAL-CRO. Na projektu sudjeluje još 6 talijanskih i 4 hrvatska partnera.
 ECOMAP je projekt ekološki održivog upravljanja marinama i turističkim lukama, a njegova vrijednost je 2,8 milijuna eura.

Predstavljen projekt gradnje reciklažnog dvorišta Podstrana gradi reciklažno dvorište Perun vrijedno 7,6 mil. kn, a 4,2 milijuna plaća EU

Uredit će se i plaža

Iz fondova EU financirat će se 85 posto vrijednosti projekta, a preostalih 15 posto svaki partner za svoj projekt financira iz vlastitog izvora. 
Ono što povezuje sve partnere na projektu je zaštita okoliša i poboljšanje kvalitete mora.
Općina Podstrana prijavila je projekt gradnje sustava za odvodnju otpadnih voda u sklopu uređenja obalnog područja od sportske lučice Strožanac do hotela Lav.


– U Strožancu postoji separator koji je napravljen po svim standardima u svoje vrijeme, ali procijenili smo da je ovo povoljan trenutak i mogućnost da napravimo još bolji separator, kao i cjelovit sustav oborinske i otpadne odvodnje. Cilj nam je očuvati naše more, njegovu floru i faunu – kaže Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana koja je voditelj ovoga projekta zaštite Jadranskog mora koje zapljuskuje talijansku i hrvatsku obalu.


Cijeli projekt gradnje obale na ovoj dionici u Podstrani procjenjuje se na 35 milijuna kuna, a kroz projekt ECOMAP očekuje se 620.000 eura za građevinske radove, plaće za dva nova djelatnika koji će administrirati projekt, opremu i ostale troškove potrebne za njegovu realizaciju.

Ministarstvo državne imovine Podstrani darovalo ex 'Vinkovačko odmaralište' Bartulović: Podstrana raste i razvija se, gradit ćemo javne i društvene sadržaje


– Mi ćemo dobiti za funkcioniranje ureda, djelatnika i ostalog milijun i pol kuna, a oko 3 milijuna kuna za separator otpadnih voda i pročistač koji će nam omogućiti i bijelu zastavu, što je ukupno 4,5 milijuna kuna – zadovoljan je Bartulović.


– Uredit će se plaža i lučica koja će postati zelena, ekološki prihvatljiva i funkcionalna. Lučica je jako blizu plaže, ali neće imati nikakav negativan utjecaj na nju, a sve će biti estetski prihvatljivije što je u turističkom smislu vrlo važno – izjavio je Slaven Lozić sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
 Projekt ECOMAP obuhvaća šest partnera iz Italije i pet iz Hrvatske, među kojima su dvije naše i dvije talijanske marine. Zadaća mu je potaknuti ekološko osvješćivanje vlasnika lučica, marina i plaža. U projektu sudjeluje i splitska lučica Špinut koja ima plavu zastavu, ali i oni žele suvremeni pročišćavač otpadnih voda.

Partnerski sastanci

– Želimo napraviti korak naprijed u prikupljanju otpadnih, fekalnih i drugih voda iz brodica i brodova te ih kroz pročistače vraćati nazad u more ili je koristiti za održavanje hortikulture u tim marinama – kaže Andrea Russo, predsjednica udruge Split zdravi grad.


Za nastavak uređenja Hidrobaze dobivena bespovratna sredstva od 480 tisuća kuna 'Plaža se uređuje već tri godine i danas je to jedna od najatraktivnijih plaža'

Prvi sastanak je održan 21. i 22. veljače u Podstrani, a do kraja projekta održat će se još pet partnerskih sastanaka u Hrvatskoj i Italiji.


– Ovo je prvi projekt prekogranične suradnje u kojem sudjeluje Općina Podstrana te se nadamo da će nam ovo novostečeno iskustvo pomoći u daljnjim prijavama naših projekata za koje očekujemo financiranje iz Europske Unije. Projekt ECOMAP zahtjevan je i kompleksan te nas u sljedećih 30 mjeseci očekuje jako puno posla kako bismo u konačnici, za naš projekt, povukli svih 620.000 eura – kaže Bartulović koji ne sumnja u realizaciju projekta.
Službeni početak projekta ECOMAP bio je 1. siječnja 2019.godine, a planirani završetak 30. lipnja 2021. godine.