Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministarstvo državne imovine Podstrani darovalo ex 'Vinkovačko odmaralište'

Bartulović: Podstrana raste i razvija se, gradit ćemo javne i društvene sadržaje

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Zapuštena parcela od 1429 kvadrata i tik uz more napokon će dobiti novu svrhu

Ministar državne imovine Goran Marić u Podstrani je s načelnikom Općine Mladenom Bartulovićem potpisao ugovor, odnosno darovnicu, kojom se zapuštena parcela veličine 1429 četvornih metara tik uz more u Donjoj Podstrani, na kojoj su derutni objekti bivšeg Vinkovačkog odmarališta, daje na raspolaganje Općini koja za ovaj prostor ima velike planove.

Darovanje i bivšeg kampa

– Projekt sanacije ovog prostora već smo aplicirali na fondove Europske unije jer smo još u travnju prošle godine pokrenuli proceduru za darovanje u Ministarstvu državne imovine. Najmlađa smo općina u Hrvatskoj, osnovana 1993. godine, s najboljim prirastom, imamo 12.000 stanovnika. Razvijamo se, rastemo i imamo velike potrebe za društvenim sadržajima. Danas nemamo prostor u kojem možemo održati tribinu, predstaviti knjigu, prostor gdje bi se sastajali članovi udruga u kulturi. Tih nekoliko derutnih objekata želimo urediti u prostor prvenstveno za kulturna i društvena zbivanja. Riječ je o investiciji od oko dva milijuna kuna – rekao je načelnik Mladen Bartulović.

Podstrana Iz fondova EU u ovoj će se godini Podstrani uplatiti gotovo 20 milijuna kuna Financira se reciklažno dvorište, biciklistička staza i šetnica...

Dio prostora imat će turističku namjenu, a po Bartulovićevim riječima, postoji mogućnost da će tu biti i zdravstvena ambulanta. Javio se i HEP koji je zainteresiran da na jednom dijelu postavi malu trafostanicu, budući da u ovom dijelu Podstrane postoje poteškoće u napajanju električnom energijom.


– Bio sam pomalo i dosadan, pa se i ovim putem ispričavam svim djelatnicima Ministarstva državne imovine, no nekretninu koja je nekada bila “Vinkovačko odmaralište” jednostavno smo nakon više od dva desetljeća nebrige morali dovesti u funkciju. Prvi korak je ovaj ugovor s ministrom Marićem o darovnici tog devastiranog i zapuštenog prostora, a onda krećemo u njezino privođenje svrsi, kako bismo je namijenili za kulturna i društvena zbivanja, odnosno javni sadržaj koji nedostaje našem mjestu – rekao je Bartulović.


Ministar Marić rekao je kako potpisivanje ovog ugovora ima ne samo političku, već i psihološku vrijednost.
– To je nešto što je ljudima bilo na oku i nadohvat ruke, ali daleko od života. Ministarstvo državne imovine mora revitalizirati zapuštenu i uništenu imovinu te je staviti u funkciju, a i ovim činom upravo to radimo. Mijenja se lice svakog našeg mjesta pa i cijele Hrvatske – rekao je Marić i dodao kako su gradonačelnici i načelnici iz Splitsko-dalmatinske županije pokazali najveću inicijativu, dolaze s najviše projekata pa im je i prepušteno najviše nekretnina, a osobito je pohvalio Bartulovićevu angažiranost zahvaljujući kojoj su darovnicu potpisali u najkraćem roku.


Građane će se na ekološki osvješteno djelovanje poticati brojnim edukacijama Grad Solin i općine Dugopolje, Klis i Podstrana zajednički provode edukativne aktivnosti Razmišljam EKOlogično – tribine, predstave, radionice kako postupati s otpadom

Bartulović je najavio i skorašnje potpisivanje još jednog ugovora, o darovanju bivšeg kampa u Mutograsu, odnosno čestice zemlje površine 4485 četvornih metara, također na vrlo atraktivnom prostoru uz more. Planiraju pretvoriti ga u rekreacijsko-sportski centar i kupalište sa svim potrebnim sadržajima.
 Na tom se području u zadnjih šest godina uložilo oko milijun kuna.

Sportski centar?

To je bio zapušten prostor, jedan divlji deponij koji je očišćen, “ušminkan”, sagrađeno je osvijetljeno malonogometno igralište, potom dječje igralište te boćalište, a uređeno je i parkiralište za 50 automobila.
– Kada finaliziramo potpisivanje dokumenata o darivanju i tog državnog zemljišta, postoji mogućnost višemilijunskog ulaganja od nekih 5-6 milijuna kuna, ako budemo gradili suvremeni sportsko-rekreacijski centar, možda čak na dvije etaže po 500 kvadrata. Kolika će cijena biti, ovisit će o projektu, no bitno je da nam država prepusti upravljanje pa ćemo to područje osmisliti i staviti u funkciju – poručio je Bartulović.

Kaže da su ta dva objekta ovoj općinskoj upravi bila nedosanjani san jer je Podstrana nakon faze bespravne i nekontrolirane gradnje sada u razdoblju kada je nužno sagraditi javne sadržaje.

Konferencija Podstarana Walk and bike Projekt Podstrana walk and bike Biciklistička staza i šetnica od ušća rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac