Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Iz fondova EU u ovoj će se godini Podstrani uplatiti gotovo 20 milijuna kuna

Financira se reciklažno dvorište, biciklistička staza i šetnica...

Podstrana
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Najviše novca, 8,5 milijuna kuna, Podstrani je odobreno za morsko-riječnu šetnicu i biciklističku stazu “Podstrana walk & bike”

Općini Podstrana odobreno je ukupno 19,3 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Riječ je o sufinanciranju niza projekata odobrenih tijekom 2018. za koje će se sredstva povući tijekom ove godine. Uz to, u prošloj godini povukli su 5,3 milijuna kuna od RH. 
Najviše novca, 8,5 milijuna kuna, odobreno im je za morsko-riječnu šetnicu i biciklističku stazu “Podstrana walk & bike”. Natječaj je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Aglomeracija grada Splita kroz ITU mehanizam. Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna kuna, a provedba je planirana ove godine. Izgradit će se gotovo dva kilometra biciklističke staze od ušća Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te uz lijevu obalu Žrnovnice.

Podstrana Podstrana dobro financijski posluje Proračun 60 posto veći nego lani, više i za projekte i za socijalu

Nadalje, 4,1 milijuna kuna odobreno im je za izgradnju reciklažnog dvorišta Perun. Natječaj je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša, a vrijeme provedbe je do svibnja 2020. Ukupna vrijednost projekta je 7 milijuna kuna. Za projekt ECOMAP odobreno im je četiri milijuna kuna. Natječaj je raspisao Interreg Italy – Croatia. Projekt će provoditi po pet partnera iz Italije i Hrvatske. Općina Podstrana vodeći je partner. Riječ je o projektu prekogranične suradnje u kojem svi sudjeluju sa svojim pojedinačnim projektom. Projektne aktivnosti za općinu Podstrana uključuju izgradnju obale, promidžbu i vidljivost, upravljanje projektom i administraciju.

Ove godine Podstrana ima 120 prvašića Podstrana ima najveći prirast u RH: Lani 58 umrlih, a 116 rođenih Općina raste pa gradi novu školu s dvoranom, ove godine imaju 120 prvašića

Gotovo milijun kuna od Europske unije dobili su za rekonstrukciju raskrižja Hercegovačke ulice i ulice kralja Zvonimira. Natječaj je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Također, nešto malo manje od milijun kuna dobili su i za projekt Razmišljaj eko-logično koji provode zajedno s partnerima gradom Solinom i općinama Klisom i Dugopoljem. Riječ je o edukativnom projektu čiji je cilj podizanje svijesti o održivom gospodarenju otpadom. Od Europske unije dobili su i 600.000 kuna za projektnu dokumentaciju za sportski centar Miljevac kao i 50.000 kuna za izmjenu postojeće strategija općine Podstrana.

Građane će se na ekološki osvješteno djelovanje poticati brojnim edukacijama Grad Solin i općine Dugopolje, Klis i Podstrana zajednički provode edukativne aktivnosti Razmišljam EKOlogično – tribine, predstave, radionice kako postupati s otpadom