Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Podstrana ima najveći prirast u RH: Lani 58 umrlih, a 116 rođenih

Općina raste pa gradi novu školu s dvoranom, ove godine imaju 120 prvašića

Ove godine Podstrana ima 120 prvašića
1/2
Foto: Općina Podstrana
Uskoro počinje i gradnja novog groblja, vrijedna 14 milijuna kuna plus PDV

Podstrana se može pohvaliti da je općina s najvećim prirodnim prirastom u Republici Hrvatskoj. Prošle godine u Podstrani je preminulo 58 stanovnika, a rodilo ih se dvostruko više, točno 116 beba. Mjesto broji 11.500 stanovnika, a u prvi razred osnovne škole ove je godine upisano 120 djece. Zanimljiv je i podatak kako je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Podstrani živjelo tek 9100 stanovnika.

Mljekarstvo Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu Virovitički sir, mlijeko i vrhnje ubuduće i u školama

Radili i u tri smjene

– To znači da Podstrana buja i raste. Rezultat toga je da će se kraj zgrade Općine graditi nova osnovna škola s dvoranom, radimo na projektu i na to sam iznimno ponosan – kaže Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana.

Postojeća osnovna škola u Podstrani radi u dvije smjene, što je dobro jer je do prije 5-6 godina, kada su je nadogradili, radila čak u tri smjene.

– Škola nam je jako potrebna. Nova škola i školska dvorana se projektiraju i zadaća je Općine riješiti sve poslove i papire do građevinske dozvole. Općina u proračunu za 2019. godinu ima osigurana sredstva za otkup zemljišta na cijeloj trasi. Moram napomenuti da smo uz projekt škole i školske dvorane pokrenuli proceduru za prometnicu s Hrvatskim cestama, s kojima dogovaramo desetak novih raskrižja na Jadranskoj magistrali. Jedno od njih bit će na novoj, suvremenoj prometnici s četiri traka i nogostupom, koja će ići od magistrale do nove škole. Već smo dobili suglasnost Hrvatskih cesta – kaže Bartulović.

Ne čudi što broj školske djece u Podstrani raste. Podstrana je zbog svog položaja uz more i blizine Splita atraktivna mladim obiteljima i nemali je broj onih koji su se odlučili doseliti iz okolnih mjesta, ali i iz Splita.

županija gradi pomorsku i cestovnu infrastrukturu Bolji životni standard u Podstrani

Jedan od razloga je i manja cijena stambenih kvadrata. Cijene stanova se kreću od 1600 do 2000 eura ili više po metru kvadratnom, ovisno o lokaciji i položaju, ali su i ovi skuplji i dalje znatno pristupačniji nego u Splitu koji, uz Dubrovnik, ima najskuplju cijenu stanova u Hrvatskoj.

– Osim toga, privlačni smo mladim obiteljima iz još mnogo razloga. Imamo cijeli paket mjera za njih: od jednokratne pomoći kod rođenja djeteta, subvencije vrtića, besplatnih knjiga, ali i ostalih školskih potrepština, stipendija za sve studente, kojih je oko 130, pokaznih karata za srednjoškolce... – nabraja Bartulović.

Kako u Podstrani raste broj stanovnika, pojavio se problem preskučenog groblja, ali uskoro počinje gradnja novog. Općina je već ishodila pravomoćnu građevinsku dozvolu i napravila izvedbeni projekt. Vrijednost projekta je 14 milijuna plus PDV, sredstva su osigurana i ovih dana kreće postupak javne nabave. Uz postojeće groblje na parceli površine 7000 četvornih metara gradit će se 290 grobnica s 1200 grobnih mjesta te pristupne staze.

Riješen problem za 20 godina

– Ako sve bude po planu, u siječnju ili veljači izabrat ćemo izvođača i do kraja 2019. odnosno početka 2020. godine imat ćemo riješen problem groblja za sljedećih 15 - 20 godina. Planiramo, kako budemo prodavali grobna mjesta, groblje širiti i dalje – najavljuje Bartulović.

Gotovi radovi uoči blagdana Svih svetih Proširili groblje i uredili parkirališna mjesta

Napravljene su kalkulacije i, okvirno, cijene će biti od 50.000 55.000 kuna za manje grobnice, a za veće od 70.000 do 75.000 kuna.
Kako bi poboljšala uvjete života ranjivijih skupina, općina Podstrana također sudjeluje u projektu “Zaželi” putem koje se zapošljavaju teže zapošljive žene na poslovima skrbi o starijim i nemoćnim sumještanima.

Preko udruge Agape, koja je nositelj natječaja, osigurali su prihod za zapošljavanje 15 žena koje će naredna 24 mjeseca imati radno mjesto i siguran prihod, a vodit će računa o 60 korisnika, mahom starijih osoba, osoba s invaliditetom i slabije pokretljivosti. 
– S udrugom Agape imamo izvrsnu suradnju. Oni u vlasništvu imaju kombi vozilo s rampom za prijevoz osoba s invaliditetom, a Općina Podstrana financira potrebe za djecu sa svog područja – kaže Bartulović.

Dodaje i da Općina financira djecu s posebnim potrebama u vrtićima, kao i u školama koje ne financira Županija.

Mladen Bartulović Podstrana postaje turistički hit Ruše rekorde brojem gostiju i turističkim objektima