Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
županija gradi pomorsku i cestovnu infrastrukturu

Bolji životni standard u Podstrani

1/2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Bartulović: Sagradit ćemo nastavak biciklističke staze od Žrnovnice do Lava. Usto idu javna rasvjeta, kanalizacija, odvodnja...

U  Podstrani imaju razloga za zadovoljstvo. Pri samom su kraju radovi na uređenju obalnog pojasa, kao i na rekonstrukciji ceste prema Žrnovnici, dva najvažnija započeta projekta. Osim toga, iza njih je vrlo uspješna turistička sezona, a ispred brojni planovi i projekti u različitim fazama realizacije od kojih će mnogi, poput izgradnje nove škole ili reciklažnog dvorišta, životni standard u Podstrani, u koju se već doseljavaju mlade obitelji iz Splita, biti još kvalitetniji.

Samo u ovoj godini uspjeli su privući gotovo 20 milijuna kuna iz fondova EU i više od 5 milijuna iz RH.

Mladen Bartulović Podstrana postaje turistički hit Ruše rekorde brojem gostiju i turističkim objektima

Nastavak radova

– Projekt uređenja obalnog dijela pojasa od rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac započeo je pred ljeto 2017. godine. Radovi su tijekom obje turističke sezone bili obustavljeni, sad su nastavljeni i do kraja godine očekujemo da će biti gotovi, da će biti obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola – doznajemo od načelnika Općine Podstrana Mladena Bartulovića.

– Dobili smo novi multifunkcionalni prostor obalne šetnice kao dio cjelovitog rješenja za cijelu općinu. Dužina zahvata je 350 metara. Dobili smo i obiteljsku plažu, dječje sadržaje, svlačionice, javne toalete, ugostiteljske sadržaje, biciklističku stazu i puno zelenila. Imamo igralište za odbojku i igralište za djecu. Tu je i veliko parkiralište koje je u stanju primiti više od 300 vozila – zadovoljan je Bartulović.

Što se tiče zelenila, za sadnju se čekalo da prođe ljeto, vrućine i turistička sezona, ali tijekom listopada i to je obavljeno.

– Sve je posađeno, sve je uređeno. Ostali su još neki mali radovi, praktički šminka i priprema za tehnički nadzor, koji će biti tijekom studenoga. U prosincu, najkasnije siječnju, očekujemo uporabnu dozvolu. Vrijednost projekta je malo manje od 19 milijuna kuna.

Podstrana Bogata turistička ponuda za nezaboravan boravak u Podstrani Mali Mediteran pod Perunom

Projekt smo aplicirali na Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na natječaj Splitsko-dalmatinske županije kao i prema Hrvatskim vodama. Kroz urbanu aglomeraciju Split uspjeli smo dobiti predugovor za 8,5 milijuna kuna. Nadamo se da će cijeli iznos biti potpuno financiran proračunskim sredstvima općine Podstrana. Prijavili smo se i za natječaj Ministarstva turizma za separator na parkiralištu, vrijedan 200.000 kuna te očekujemo da ćemo ih dobiti – govori Bartulović.

Međutim, uređenje obale na ovome neće stati. Općina ima građevinsku dozvolu za gradnju obale od rijeke Žrnovnice do hotela Lav pa je u pripremi nastavak uređenja obale od sportske lučice Strožanac do Lava, u dužini od 550 metara. Za početak gradnje čeka se građevinska dozvola za kanalizacijski sustav koji će se inkorporirati u projekt obale.

Plan je u ljeto 2019. provesti natječaj, izabrati izvođača i na jesen početi radove. Vrijednost radova je oko 35 milijuna kuna. To je također obiteljska plaža sa svim potrebnim sadržajima i zelenim površinama, kojih u cijelom obuhvatu ima više od 6000 četvornih metara.

– To su nove zelene površine kojih prije nije bilo. Posadili smo stabla sveg mediteranskog bilja grmlja i zelenila iz našeg podneblja, što je izvedeno po uputama struke. Izgradit ćemo nastavak biciklističke staze od Žrnovnice do Lava. Usto idu i javna rasvjeta, kanalizacija, oborinska odvodnja, nova pera koja će štititi obalu. Dobit ćemo tisuće novih kvadrata s javnim sadržajima – najavljuje Bartulović. Bit će to dodatna atrakcija za turiste koji su ovoga ljeta nadmašili prošlu godinu iako je bila rekordna.

Dan općine Podstrana Na Dan općine Podstrana načelnik Mladen Bartulović poručio: Dobra smo ekipa: jedni rade projekte, drugi izdaju dozvole, a ja lobiram

Turistički rekordi

U 2017. godini općina Podstrana imala je 630.675 prijavljenih noćenja, a taj je broj već dostignut. U Podstrani imaju više od 100 bazena, ove godine imali su u ponudi više od 9300 ležajeva, više od 1200 iznajmljivača... – Već sada smo dostigli prošlogodišnji broj noćenja, a očekujemo još gostiju do kraja godine – kaže Bartulović.

Pri završetku je i projekt rekonstrukcije Poljičke ceste od Jadranske magistrale do Žrnovnice. Cesta se uređuje po zajedničkom projektu Županijske uprave za ceste, Općine Podstrana, Hrvatske elektroprivrede i Vodovoda i kanalizacije, s tim da segment vodovoda i kanalizacije potpuno financira općina Podstrana, kao i javnu rasvjetu. Ukupan projekt je gotovo 20 milijuna kuna, udio općine je oko tri milijuna kuna.

– Aplicirali smo i za ta sredstva, ali nismo nositelji projekta pa ćemo povući tek neki sitniji iznos. ŽUC je dobio pet milijuna kuna, što je uglavnom otišlo na otkup zemljišta. Gradnja dionice nije bila skupa, ali otkup zemljišta jest. S desne strane je građevinsko zemljište koje je procijenjeno na 200 do 250 eura po kvadratu, a s lijeve strane poljoprivredno, koje je procijenjeno na oko 200 kuna po kvadratu.

Otkup je bio poprilično skup, oko pet-šest milijuna kuna. Projekt ide po planu, stavljen je prvi sloj asfalta, asfaltiraju se nogostupi i vjerujem da će to do kraja godine sve biti gotovo – poručuje Bartulović.

mladi liječnici Počela gradnja novog Poduzetničkog inkubatora u Pitomači Prostor za rad i vjetar u leđa mladim poduzetnicima