Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Podstrana dobro financijski posluje

Proračun 60 posto veći nego lani, više i za projekte i za socijalu

Podstrana
Foto: Općina Podstrana
Započinje se s realizacijom većih projekata poput izgradnje nove osnovne škole

Ukupni rashodi proračuna Općine Podstrana za 2019. godinu iznose 82,823.550 kuna i u odnosu na prošlogodišnji, rebalansirani općinski budžet povećan je za gotovo 60 posto.

– Proračun je realan, razvojan i socijalan. Nastavljamo niz velikih, već započetih projekata, poput uređenja obalnog pojasa, kao i početak realizacije velikih novih projekata, kao što je prijeko potrebna gradnja nove osnovne škole, nakon čega će sva naša djeca pohađati jednu smjenu, dok se danas nastava održava u tri smjene. Povećali smo i socijalna davanja, a osobito mi je drago što smo za tisuću kuna uvećali i iznose koje isplaćujemo za svako novorođenče – kaže Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana.

Građane će se na ekološki osvješteno djelovanje poticati brojnim edukacijama Grad Solin i općine Dugopolje, Klis i Podstrana zajednički provode edukativne aktivnosti Razmišljam EKOlogično – tribine, predstave, radionice kako postupati s otpadom


Stipe Tabak, pročelnik za financije, naglašava kako se među velikim projektima ističe proširenje groblja za koje je u 2019. planirano 10 milijuna kuna, a nastavit će se i tijekom 2020. i 2021. godine.

Reciklažno dvorište također je veliki projekt čija je vrijednost 7,7 milijuna kuna. Projekt uređenja obale, koja je u prošloj godini sagrađena od ušća Žrnovnice do lučice Strožanac, u tekućoj će godini biti nastavljen do hotela Lav za što je u proračunu predviđeno više od 6 milijuna kuna. U suradnji s Hrvatskim cestama nastavit će se i s uređenjima raskrižja s Jadranskom magistralom. U ovoj godini sagradit će se dva od šest planiranih.


– Za ceste je u ovoj godini predviđeno 8,4 milijuna kuna, što za otkup zemljišta, što za njihovu izgradnju – kaže Tabak.

županija gradi pomorsku i cestovnu infrastrukturu Bolji životni standard u Podstrani

I dalje se ulaže u fekalnu kanalizaciju, vodovodnu mrežu, održavanje i dohranu plaža te održavanje, ali i gradnju te modernizaciju javne rasvjete za što je predviđeno 3,7 milijuna kuna. Za sportski centar Miljevac predviđeno je 1,7 milijuna kuna namijenjenih za otkup zemljišta i projekt. 
Nova osnovna škola, druga u Podstrani, u ovogodišnjem je proračunu zastupljena s milijun kuna namijenjenih idejnom projektu i otkupu zemljišta za pristupnu cestu. 
Za sufinanciranje dječjih vrtića planirano je 4 milijuna kuna. Za socijalnu skrb također oko 4 milijuna, a to obuhvaća različite potpore poput pomoći građanima u novcu, potpore rodiljama, stipendije učenicima i studentima.

Podstrana u općinskom proračunu planira i kupnju udžbenika osnovcima i srednjoškolcima, kao i osobne asistente za djecu s posebnim potrebama u vrtićima i školama. Programe različitih udruga iz kulture financiraju s 900.000 kuna. Općina sufinancira zaštitu i spašavanje, Crveni križ, HGSS, vjerske zajednice, vatrogastvo... 


– Za ovu godinu uz 1,5 milijun kuna, koliko redovito ide za DVD, planiramo još 1,3 milijuna kuna za kupnju vatrogasnog vozila, što ćemo realizirati sa Županijom – najavljuje Tabak.


Ove godine Podstrana ima 120 prvašića Podstrana ima najveći prirast u RH: Lani 58 umrlih, a 116 rođenih Općina raste pa gradi novu školu s dvoranom, ove godine imaju 120 prvašića

Općina Podstrana nastavit će i s otkupom zemljišta za braniteljske stanove, za što su u proračunu predvidjeli oko milijun kuna. Više od milijun kuna namijenjeno je javnim potrebama u sportu.
 Načelnik Bartulović uvjeren je kako je proračun realan i da će ispuniti planove, jednako kao što je zadovoljan s ostvarenim u 2018. godini u kojoj su imali niz značajnih infrastrukturnih zahvata. Završena je prva faza uređenja obale, proširena je Poljička cesta i ovih se dana očekuje uporabna dozvola. Crpna stanica hotela Lav također će se uskoro staviti u funkciju, a u završnoj fazi je unutarnje opremanje. Manje projekte poput uređenja Trga dr. Franje Tuđmana, asfaltiranja ulica i sličnog, teško je i nabrojiti


– Sve ide po planu, naša općina financijski je stabilna. Mi sredstava imamo. Od prošle smo godine u ovogodišnji proračun prenijeli pet milijuna kuna, a očekujemo i uplatu dijela sredstava iz fondova Europske unije koje smo već uložili – zadovoljno kaže Bartulović.

Podstrana Bogata turistička ponuda za nezaboravan boravak u Podstrani Mali Mediteran pod Perunom