Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Projekt Podstrana walk and bike

Biciklistička staza i šetnica od ušća rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac

Konferencija Podstarana Walk and bike
1/3
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Za ovaj projekt općina je dobila 8,5 milijuna kuna iz EU

“Podstrana walk and bike”, projekt jedinstvene morsko riječne šetnice i biciklističke staze, predstavljen je na konferenciji u organizaciji Općine Podstran, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Fantastičan početak godine

Cilj je projekta izgradnja biciklističke staze i šetnice u dužini od 363 m od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremanje biciklističke staze i šetnice uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1610 m, čime će se izgraditi i opremiti površina u ukupnoj duljini od 1,97 km.

Podstrana Iz fondova EU u ovoj će se godini Podstrani uplatiti gotovo 20 milijuna kuna Financira se reciklažno dvorište, biciklistička staza i šetnica...

– Ponosan sam što mogu objaviti da smo za ovaj projekt iz EU dobili 8,5 milijuna kuna. Radimo, radimo i radimo i nadam se da će ovako sjajnih ugovora o sufinanciranju biti još. Uostalom, godina je tek počela i počela je fantastično! – istaknuo je Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana.

Vrijednost projekta iznosi 10 mil. kuna od toga će 85% sufinancirati Europska unija, dok će preostali dio od 15% financirati Općina Podstrana sredstvima osiguranim u proračunu. Projekt su prezentirali Božen Živaljić, predstavnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Općine Podstrana i profesor Veljko Srzić, predstavnik Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, koji je predstavio projekt izgradnje obale od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac u sklopu kojeg je projektirana šetnica i biciklistička staza za koju su dobili sufinanciranje.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Posebno je bila zanimljiva panel-diskusija „Razvoj gospodarstva i turizma putem projekata financiranih EU fondovima“ kojom je program završio. Sudjelovali su Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Zdravka Švenda, direktorica Turističke zajednice Općine Podstrana, Ana Jerkunica, voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma u gradu Splitu, Božen Živaljić i profesor Veljko Srzić.

Biciklistička staza od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac izvodi se u profilu širine 2 m, čime je omogućen dvosmjerni promet biciklista na stazi. Projektom uređenja obalnog pojasa obuhvaćena je biciklistička staza, suvremena javna rasvjeta i dužobalna šetnica.

županija gradi pomorsku i cestovnu infrastrukturu Bolji životni standard u Podstrani

Otvaranjem vizura, projektiranjem jasnih i kontinuiranih biciklističkih i pješačkih pravaca te uvođenjem javnih sadržaja podiže se razina kvalitete života na ovom području te potiče korištenje prometnih rješenja prihvatljivih za okoliš. Zahvat obalne šetnice, širine 3,50 m, pruža se obalnim pojasom – pomorskim dobrom, i to na dijelu koji se uglavnom formira nasipanjem obalnog pojasa te formiranjem nove obalne crte.

Dijelovi šetnice su i odmorišta u funkciji pješačkog i biciklističkog prometa. Odmorišta se izvode kao dvije niše u paru. U svakoj niši smještena je klupa i koš za otpatke, a između niša je predviđeno stablo koje osigurava zasjenjenje odmorišta.

Alternativna vrsta prometa

Cilj je projekta Morsko-riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk & bike“ poboljšanje i razvoj biciklističke infrastrukture unutar Općine Podstrana, a samim time i unutar urbane aglomeracije Split.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Projektom se potiče biciklizam kao alternativna vrsta prometa s nultom stopom emisije CO2 što će doprinijeti ukupnom smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Dionica predmetnog zahvata povezuje nekoliko naselja unutar Općine Podstrana te Podstranu s gradom Splitom što pridonosi razvoju i unapređenju prometnih sustava prihvatljivih za okoliš te objedinjuje održivost, dostupnost i socijalnu uključenost kroz podizanje razine kvalitete prometnih usluga i usklađivanje prometnih potreba.

dugo selo U planu gradnja dva hotela i biciklističke staze