Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Ljude su ubili samo zato što su htjeli svoju domovinu

1/3
Foto: bpz.hr
Nizom događanja obilježena 88. obljetnica stradanja 14 seljaka iz Gornje Vrbe, Ruščice i Sibinja, koji su se pobunili protiv terora tadašnjeg režima

Pobuna protiv terora tadašnjeg režima Kraljevine Jugoslavije, poznatija i kao Buna seljaka brodskog Posavlja, rezultirala je ubojstvima seljaka iz obližnjih sela, ubila ih je žandarmerija. Ogorčeni ubojstvom osam seljaka dan ranije u Sibinju, Hrvati iz sela Gornja Vrba i Ruščica također su se pobunili protiv terora tadašnjeg režima što je rezultiralo ubojstvom još šest seljaka s tog područja 20. veljače 1935.

U zasjedi kod groblja u Slavonskom Brodu tada su mučki ubijeni seljaci iz Ruščice Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković te seljaci iz Gornje Vrbe Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković.

Zasjeda kod groblja

Stradali su poznati kao rbsko-ruščičke žrtve, a u znak sjećanja na Gradskom groblju Slavonskog Broda postavljena je 1938. godine zajednička grobnica za sve stradale.

U povodu obilježavanja 88. obljetnice tragičnog događaja prošli su tjedan kod spomen-obilježja na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije, zatim načelnici općina Gornja Vrba i Klakar Ivan Vuleta i Tomislav Pendić, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda te predstavnici udruga i političkih stranaka.

– Možda se 88 godina čini kao dug period, ali sve je to zapravo priča o slobodnoj Hrvatskoj. Sibinjske, vrbske i ruščičke žrtve bile su samo iskaz domoljublja. Nažalost, bilo je puno represivnih režima i ljudi su stradali samo zato što su htjeli svoju domovinu. Danas imamo slobodu, živimo u demokraciji, a sve ove žrtve su samo dokaz koliko smo ih teško dobili. Zato ih treba cijeniti i iskazati im primjerenu počast – rekao je župan Marušić.

U sklopu obilježavanja u Područnoj školi u Ruščici održano je predavanje magistra povijesti Ivana Mileca iz Hrvatskog instituta za povijest na temu “Vrbske i ruščičke žrtve 1935. godine”. Istraživši dostupne službene izbore, Milec je tragične događaje stavio u kontekst vremena i pokazao koji su bili povod i posljedice za mještane Gornje Vrbe i Ruščice.

Simbol borbe za slobodu

Šestorica mještana ovih dvaju sela ubijena su zato što su išla prosvjedovati zbog pogibije osmorice seljaka iz općine Sibinj dan ranije. Riječ je o Stipi Gunčeviću, Antunu Ercegoviću, Mati Pejiću, Đuri Štimcu, Petru Topaloviću, Ivi Jankoviću, Ivi Kataliniću i Antunu Perkoviću.

Oni su poznati kao sibinjske žrtve, a u znak sjećanja na taj događaj također su položeni vijenci, zapaljene svijeće i održana je zajednička molitva.

Prisjećajući se obljetnice stradanja seljaka koje su u veljači 1935. godine, zbog domoljubnih ideja, ubili pripadnici jugoslavenske žandarmerije, mještani općine Sibinj brojnim su sadržajima obilježili Dan općine i 88. godišnjicu dana koji je postao simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA U 17 godina educirali 2812 poduzetnika i zaposlenika pokladno jahanje Pokladno jahanje u posavskim selima Konjanici u narodnim nošnjama čuvaju lijepu slavonsku tradiciju BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Župan Marušić na sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu