Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Darovnica Ministarstva državne imovine i službeno potpisana

'Logor' darovan Bjelovaru za gradnju nogometnog stadiona

Goran Marić i Dario Hrebak
Foto: Grad Bjelovar
Imovina treba služiti ljudima koji žive na tim područjima, a ova darovnica najbolji je primjer za to – poručio je ministar Goran Marić

Više od dvjesto polaznika bjelovarske škole nogometa ovih je dana dočekala dobra vijest. Naime, ministar Goran Marić službeno je potpisao darovnicu zemljišta Gradu Bjelovaru koji će to zemljište namijeniti za izgradnju novog stadiona. Ministarstvo državne imovine je, u ovom slučaju, Gradu darovalo prostor bivšeg vojnog kompleksa, zemljište iza postojećeg stadiona, ukupne površine od 7 hektara, poznatije kao „logor“. Osim toga, Grad Bjelovar je u proračunu za 2018. osigurao sredstva u iznosu od 14 milijuna kuna za gradnju stadiona.

Proslava Dana Europe u Bjelovaru Obilježen Dan Europe u Bjelovaru “Projekti EU bjelovarska su sadašnjost, a ne budućnost”

U godinu dana do potpisa

Ova je vijest posebno oduševila bjelovarske nogometaše, a posebno predsjednika NK Bjelovar Josipa Juraja Tominca.

– Ovo je velik događaj za NK Bjelovar, ali i pravi poklon za 110 godina koje klub slavi ove godine. Također je to velika stvar za djecu polaznike nogometne škole koja je jedna od najboljih u regiji unatoč dosadašnjim lošim uvjetima. Mi u danim uvjetima radimo čuda, izvodimo magiju da bi se sve odvijalo po planu i programu. Idući korak svakako je formirati ekipu i napasti ulazak u drugu ligu, što do sada zbog loše infrastrukture nije bilo moguće – objasnio je Tominac. Zemljište koje je darovano već 20 godina stoji neiskorišten u središtu grada, okružen srednjoškolskim centrom i đačkim domom, a planove za njegovu preobrazbu razmatrala je bivša gradska vlast.

– Od ovog zemljišta napravit ćemo reprezentativno izdanje stadiona koji će mnogi moći koristiti. Drago mi je što ministar Marić prepoznao težnju Grada da od ove šikare nešto napravi, jer država se već dva desetljeća o njoj nije skrbila – kazao je gradonačelnik Hrebak. Projekt je nova vlast redizajnirala i obnovila nakon čega su naišla na susretljivo Ministarstvo te u godinu dana došli do potpisa o darovanju. Jedan dio zemljišta će također biti namijenjen za dogradnju srednjoškolskog centra za koji će se pobrinuti Županija. Predsjednik gradskog vijeća Ante Topalović prisjetio se kako je stadion bio jedno od predizbornih obećanja zbog čega mu je posebno drago što je došlo do njegove realizacije. Posebno je zahvalio ministru Mariću na prepoznavanju kvalitete pripremljenog projekta, ali podsjetio ga i na mnoge druge gospodarske projekte, poput izgradnje industrijske zone kojom bi u grad privukli poduzetnike. Za ministra Marića ovaj je posjet bio posebno dirljiv jer se prisjetio svojeg posljednjeg posjeta upravo „logoru“.

– Kakav paradoks! Ovaj prostor koji je prijetio najviše mladosti sada postaje prostor koji će se koristiti za afirmaciju te mladosti. Prostor s kojeg se prijetilo Bjelovaru koji je pretrpio goleme štete u ratu baš sada služi za Bjelovar i njegove ljude. Imovina treba služiti ljudima koji žive na tim područjima, a ova darovnica najbolji je primjer za to. Bio sam ovdje prije 40 godina, u posjetu prijatelju, studentu koji je tada služio vojsku. Tada sam osjećao nelagodu, a danas potpunu suprotnost. Iznimno mi je drago pomoći Bjelovarčanima, kao što sam prije godinu dana i obećao – kazao je ministar Marić.

javni radovi uvođenje reda u sustav Nisu se odazvali na javni rad, pa su ostali bez pomoći

Ukupno 1366 sjedećih mjesta

Za ovaj projekt predviđena je zgrada stadiona s gledalištem ukupnog kapaciteta 1366 sjedećih mjesta od kojih 942 natkriveno i potrebnim pratećim sadržajima, glavno nogometno igralište standardnih dimenzija, jedno pomoćno nogometno igralište, dva košarkaška igrališta za rekreaciju građana i osoba s invaliditetom, dječje igralište, 153 parkirališta za posjetitelje, 3 autobusna ugibališta, 10 parkirališta za automobile i 2 za autobuse unutar ograđenog prostora, kolne, pješačke i zelene površine.

Asfaltiranje cesta u mjestu Ciglena Asfaltiranje ulica U naselju Ciglena uređena glavna i dvije sporedne ulice