Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Predstavljanje u francuskim lukama Marseillane i Sète na pomorskim festivalima

Lošinjski loger “Nerezinac” kreće na plovidbu dugačku 3000 milja

Foto: Grad Mali Lošinj
Obnovljenim tradicijskim jedrenjakom prešao bi se put od luke Mali Lošinj do luke Sète. Plovidba četveročlane posade trajala bi dva mjeseca

Nakon što je lošinjska regatna pasara u travnju 2018. godine predstavila Lošinj na najvećem pomorskom festivalu, od 7. do 14. travnja 2020. loger Nerezinac svoja će jedra pokazati brojnim posjetiteljima ovogodišnjeg festivala Escale a sete!

Ulaganje grada Mali Lošinj U infrastrukturu Ilovika uloženo više od 1,8 milijuna kn

Stoga su direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković, inicijator projekta Loger “Nerezinac” Ferdinando Zorović i predsjednik Udruge za očuvanje hrvatske maritimne baštine ‘CRONaves’ Plamenko Bavčević najavili i opisali rutu kojom će ovaj interpretacijski plovidbeni centar ploviti i tako promovirati turističku ponudu te pomorsku tradiciju Lošinja.

Ekspedicija i promocija

– Projekt predstavljanja Hrvatske maritimne kulture u francuskim lukama Marseillane i Sète zamišljen je djelomično i kao pomorska ekspedicija uz izravnu marketinšku promociju. Obnovljenim tradicijskim jedrenjakom, lošinjskim logerom „Nerezinac” oplovio bi se put od luke Mali Lošinj do luke Sète. Tijekom dva mjeseca plovidbe s četveročlanom posadom (Lošinjani Gilberto Fazlić, Steno Vidulić, Slovenac Mitja Zupančič i Rabljanin Mladen Šćerbe) prešlo bi se 3100 nautičkih milja. Polazak je planiran početkom ožujka, a povratak u luku Mali Lošinj u svibnju 2020. – Ovo je velika prilika da se Lošinj prezentira tisućama posjetitelja – objasnio je direktor TZ Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Lošinjski jedrenjaci u prošla su vremena plovili oko svijeta, a upravo putovima te iste maritimne baštine plovit će i obnovljeni lošinjski loger “Nerezinac”, iz mora blizine na more susjedstva.

Za udruge civilnog društva 1,9 milijuna kuna Grad daje novac za sport, kulturu, tehničku kulturu i socijalnu skrb

– Loger, obnovljen putem prekograničnog projekta CRO-SLO Mala barka 2, tako će se odvažiti na plovidbu dugu dva mjeseca u naviganju više od 560 sati, ploveći 3000 milja s međunarodnom posadom (tri Hrvata i Slovenac) što je zapravo i najbolji primjer dobre prakse i suradnje u regiji pa i šire. Kao čovjek s mora ponosim se što sam pozvan za člana posade na taj povijesni brod. Na put prema Sète odlazim s najboljim željama u prezentaciji pomorske baštine, Apsyrtidesa i najljepšeg mora na svijetu, meni tako dragog Jadrana – izjavio je slovenski novinar i publicist Mitja Zupančič, ujedno i član posade logera “Nerezinac” na plovu prema Francuskoj.

U gradu Sète održat će se najvažniji i najveći festival pomorske baštine na Mediteranu, a održava se svake dvije godine. Festival objedinjuje turizam, pomorstvo, brodogradnju, ribarstvo te tradicionalnu gastronomiju i enologiju.

Sagrađen oko 1880. godine

Nastupu Hrvatske na ovom festivalu prethodi sudjelovanje i na festivalu mora i mornara u luci Marseillane, gdje će se Hrvatska kao poseban gost predstaviti nekoliko dana prije.

Osim logera “Nerezinac”, na festivalu će se predstaviti i Udruga Palagruza iz Komiže s komiškom sandulom “Molo Palagruza” i gundulama, zatim gajeta “Mila” s otoka Prvića (TZ Vodice) i gajeta “Foranka” Udruge Hvar Metropole Mora.

Grad planira nova ulaganja u uređenje vrtića i igrališta U vrtićima se uz odgojitelje o 276 djece brine i šest stručnih suradnika

Inače, poznati teretni brod star više od 100 godina spomenik je lošinjske brodograđevne tradicije te pretvoren u interpretacijski centar na otvorenom, dočarava i interpretira bogatu pomorsku i brodograđevnu baštinu otoka Lošinja. Vrsta je teretnog jedrenjaka koji je služio za prijevoz drva, vapna, pijeska i ostalog tereta. Iako nekad mnogobrojan na sjevernojadranskim otocima, postoji samo jedan poznati preživjeli primjerak i to upravo ovaj lošinjski.

Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1880. godine. Dugačak 19,6 metara, s dva jarbola i nosivosti cca 300 tona, uobičajeno je bilo da posadu logera čine kapetan i tri do četiri mornara. Interpretacijski centar postavljen na samom brodu predstavlja značajke svakodnevnog života na brodu krajem 19. stoljeća.