Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Grad planira nova ulaganja u uređenje vrtića i igrališta

U vrtićima se uz odgojitelje o 276 djece brine i šest stručnih suradnika

Foto: MALI LOŠINJ
U planu su i dvije nove investicije nakon prošlogodišnjeg uređenja i otvorenja dječjeg igrališta u centralnom objektu

Mali Lošinj je u 2019. osvojio priznanje postavši finalist za dodjelu nagrada najboljim gradovima u RH u kategoriji Kvalitete života čemu svakako pridonose i ulaganja u odgojno-obrazovne institucije i programe. Tu ponajprije treba istaknuti kako se o 276 djece koliko vrtić pohađa u ovom trenutku, uz 60-ak djelatnika, pomoćnog osoblja i odgajatelja, brine čak šest stručnih suradnika: dvije psihologinje, dvije radne terapeutkinje, logopedinja i pedagoginja.

Evaluacijska komisija udruženja ACES Europe odlučila: Lošinju zastava i priznanje – proglašen je europskim otokom sporta u 2020. godini

U Dječjem vrtiću provode se redoviti programi i to cjelodnevni desetsatni program, poludnevni šestosatni i petosatni program kao i drugi programi prema godišnjem planu. U Dječjem vrtiću organiziran je rad u šesnaest skupina i to: u Malom Lošinju u matičnom objektu u jedanaest skupina, u podružnici Perla u Malom Lošinju u jednoj skupini, u podružnici Žižula u Velom Lošinju u dvije skupine, u podružnici Nešpula u Velom Lošinju u jednoj skupini te u podružnici Žalići u Nerezinama u jednoj skupini. Uz redovan rad, provodi se i nekoliko radionica, odnosno skraćenih programa koji su dobili suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, a namijenjeni su edukaciji odgojno-obrazovnih djelatnika, korisnicima usluga vrtića (djeci) i roditeljima korisnika usluga dječjeg vrtića Cvrčak. Ove radionice financira Grad godišnjim iznosom od gotovo 50 tisuća kuna.

Svečano u Malom Lošinju Prvi put stipendije od 500 kn dobilo i četvero učenika koji se školuju izvan Lošinja

Prvi program je „Mali istraživači“ i namijenjen je potencijalno darovitoj djeci predškolske dobi od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu u trajanju do 3 sata tjedno izvan redovitog desetosatnog programa dječjega vrtića u jednoj mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini. Drugi program je „Katolički vjerski odgoj“ koji se odvija u popodnevnim satima dva puta tjedno po 45 minuta, a obuhvaća djecu čiji roditelji putem ankete pokažu interes za istim. Treći je „Sportski program“ koji je u procesu ponovne verifikacije, a četvrti „Glazbene igraonice“.

U proračunu za 2020. godinu za Dječji vrtić Cvrčak predviđena su sredstva od 10,2 milijuna kuna, a u planu su i dvije nove investicije nakon prošlogodišnjeg uređenja i otvorenja dječjeg igrališta u centralnom objektu.

Mali Lošinj projekt aglomeracije Poboljšanje standarda vodnih usluga na Lošinju

Grad Mali Lošinj je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za zamjenu i postavu kompletno novih dječjih igrala prilagođenih različitim uzrastima, uz prateće građevinske radove i postavu antistres podloga dobio 640.000 kuna, dok je vrijednost cjelokupne investicije 1,7 milijuna kuna. Svi sadržaji i igrala u sklopu igrališta ispunjavaju najviše standarde i norme sigurnosti, kvalitete, dizajna i ekologije te posjeduju ateste u skladu s europskim normama. To je bilo treće obnovljeno dječje igralište u svega godinu dana. Prva investicija u 2020. uređenje je dječjeg igrališta Žižula u Velom Lošinju, a druga je projekt povećanja energetske učinkovitosti na zgradama dječjeg vrtića Cvrčak u Malom Lošinju i dječjeg vrtića Žižula u Velom Lošinju postavljanjem toplinske izolacije na vanjske zidove, krovove, dio poda, te zamjenom postojeće vanjske stolarije.

– Mali Lošinj je od 2008. godine Grad-prijatelj djece, stoga prioritet dajemo ulaganjima u odgoj i obrazovanje naših najmanjih. Kao što uređujemo prostore u kojima djeca borave, puno ulažemo i u kvalitetno provođenje vremena u vrtiću kroz edukacije kadrova – kazala je gradonačelnica Ana Kučić.