Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Veliki Grđevac

Lovrakovi dani kulture počeli zaboravljenim dječjim igrama

Lovrakovi dani kulture
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
„Marama s bubamarama“, autorice Sonje Smolec, proglašen je najboljim dječjim romanom

Lovrakovi dani kulture manifestacija je koja se održava u čast književniku Mati Lovraku u njegovu rodnom mjestu Velikom Grđevcu. Organizatori i domaćini manifestacije su Osnovna škola Mate Lovraka i Općina Veliki Grđevac, a ovogodišnja manifestacija počela je igrama družbe Pere Kvržice na kojima se okupilo šest ekipa osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije.

Proslava Dana Europe u Bjelovaru Obilježen Dan Europe u Bjelovaru “Projekti EU bjelovarska su sadašnjost, a ne budućnost”

Sudjelovala je i ekipa OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina i ekipa iz mađarske općine Buzsak čime su igre dobile i međunarodni karakter. Učenici su u kategoriji djevojčica i dječaka odmjerili snage u raznim pomalo već zaboravljenim štafetnim igrama kao što su skakanje u vrećama, prenošenje klipova kukuruza, drvene slagalice i vješanje narodne nošnje. Na samom otvaranju Igara načelnik općine Marijan Dautanac predao je ključ Općine mladim lovrakovcima čime je počela njihova vladavina tijekom Lovrakovih dana kulture. Sljedećih dana izvedene su predstave „Nevolje princeze Lijepe“ u izvedbi Bjelovarskog kazališta i u večernjem terminu predstava „Škripi Đeram ko je na bunaru?“ u izvedbi Ladislavskog amaterskog kazališta.

Također je održana i središnja manifestacija na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje literarne, novinarske i likovne ostvaraje s državnog natječaja na temu Blago moga zavičaja, a ove je godine pristigao rekordan broj učeničkih ostvarenja. Državna nagrada „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman tiskan u 2017. godini pripala je književnici Sonji Smolec i njezinu romanu „Marama s bubamarama“ .

– Održan je i stručni skup za učitelje i stručne suradnike na temu “Čitanje za učenje” u sklopu međupredmetne teme “Učiti kako učiti”, zatim sajam kreativnosti, susret poštovatelja Mate Lovraka na kojem je predstavljen 20. broj časopisa Mlinovi i niz crtica iz života Velikogrđevčana te prikaz fotografija s dosadašnjih trideset Lovrakovih dana kulture – istaknula je ravnateljica OŠ Mate Lovraka Marina Balen.

Veleposlanik Indije u Bjelovaru Posjet Poduzetnički poticaji mogu privući indijske investitore u Bjelovar