Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Samoborski inovatori osvojili nagrade na međunarodnoj izložbi inovacija

Lovro Stipanović, Josip Oroz i Matija Hržić 'razvalili' na ARCA-i

Samoborski inovatori osvojili nagrade na međunarodnoj izložbi inovacija
1/3
Foto: Zagrebačka županija
U seniorskoj konkurenciji predstavljen je mobilni vez za vezivanje malih brodova i barki u lukama i jezerima

Osim što je poznat kao mentor Mati Rimcu, Ivan Vlainić na glasu je kao nastavnik koji je tijekom godina bio mentor nekima od najboljih hrvatskih inovatora. 

Intervju s županom Božom Galićem U Projektu Slavonija, Baranja i Srijem osigurano 18,75 milijardi kuna

“Rasturili” su i ranije

Nastavnik je u samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi gdje radi s učenicima s kojima na natjecanjima osvaja najbolja priznanja, a rado radi i sa studentima i drugim kolegama. Tako je bilo i ove  godine. Na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, održanoj u Zagrebu u listopadu ove godine, u konkurenciji više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta mladi su samoborski inovatori Lovro Stipanović, Josip Oroz i Matija Hržić osvojili dvije zlatne medalje i prestižni juniorski WIPO Grand prix.

Mentor im je bio upravo profesor Vlainić, ujedno i predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, u koju se svake godine ulaže više od 700 tisuća kuna. S dvoje od njih, Stipanovićem i Orozom, već Stipanović i Oroz s mentorom Vlainićem kao maturanti su osmislili znanstvenu podmornicu je “rasturio” ranije, kad su smislili znanstvenu podmornicu.

– Ponosan sam na njih, dakako. Dečki su odlični – samozatajni su, a opet pršte od znanja – komentirao je uspjeh ovih genijalaca mentor Vlainić.

Stipanović i Oroz osmislili su pametnu utičnicu, inovaciju koja se može povezati s bilo kojim drugim uređajem. Revolucija je to u IoT svijetu jer otklanja greške dosadašnjih sustava za pametno upravljanje.

ODRŽAN XIII. GOSPDOARSKI SAJAM CVELFERIJE Treba mijenjati sustav potpora i poticati proizvodnju

– I dok su radili na njoj, proučili su sve mane koje imaju druge tvrtke i ispravili su ih. Izazvali su veliki interes na izložbi – kazao je Vlainić.

Matija Hržić osvojio je zlatnu medalju i veliku nagradu za najbolji rad u konkurenciji škola i fakulteta s pametnom pčelarskom vagom. Pčelinjaci su, naime, često udaljeni i po stotinu kilometara od prebivališta pčelara što onemogućuje redovito nadgledanje. Vaga je zato opremljena mnogim senzorima, a postavljanjem košnice na vagu te implementacijom njenih senzora unutar košnice pčelaru svi bitni podaci mogu biti dostupni u realnom vremenu. Tako pčelar može pravovremeno djelovati i primijeniti rješenja za uočene probleme kako bi potencijalno spriječio rojenje, gladovanje ili pomor svoje pčelinje zajednice.

Seniorima srebrna medalja

U seniorskoj konkurenciji predstavljena je inovacija mobilni vez koja omogućuje vezivanje i sidrenje malih brodova i barki u morskim lukama i jezerima, na mjestima gdje je zbog građevinskih uvjeta nemoguća izgradnja fiksnih kamenih ili betonskih vezova. Autori inovacije su Iva Vlainić i Tomislav Pokrajčić, koji su zajedno s koautorima Vlainićem i Franom Pokrajčićem osvojili srebrnu medalju. Inovacija omogućava nesmetan izlazak s plovila na obalu ili prelazak na drugo plovilo te nesmetano kretanje osoba u invalidskim kolicima, za što do sada nije bilo efikasnog rješenja.