Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
ODRŽAN XIII. GOSPDOARSKI SAJAM CVELFERIJE

Treba mijenjati sustav potpora i poticati proizvodnju

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Tijekom sajma posjetitelji su mogli kušati i kupiti proizvode izravno od proizvođača, održano je proglašenje i kušanje najboljih pekmeza, džemova i voćnih namaza te dodjela nagrada

U organizaciji Općine Drenovci, Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora Drenovci i Vukovarsko-srijemske županije održan je XIII. Gospodarski sajam Cvelferije na kojem su se predstavili lokalni proizvođači i poduzetnici. Cilj sajma je podizanje mogućnosti postojećih i davanja mogućnosti novim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za neke nove pothvate na tržištu.

Sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja poljoprivrede Potpisani ugovori s poljoprivrednim udrugama vrijedni ukupno 124.000 kuna

– Važna su nam i druženja na kojima dijelimo iskustva o novim mogućnostima na tržištu EU. Ovaj je kraj gospodarski devastiran dugo godina i moramo ga poboljšati. Mi živimo od gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Ako toga nema – nema razvoja. U Drenovcima je oko 100 OPG-ova. Imamo više od 10.000 hektara od kojih je 3200 državnog poljoprivrednog zemljišta te više od 10.000 hektara hrastovih šuma. To su veliki poljoprivredni resursi i puno je mogućnosti za razvoj poljoprivrede. Na žalost Hrvatska je veliki uvoznik hrane, umjesto da je izvozimo. Treba mijenjati sustav potpora, morali bismo poticati proizvodnju – rekao je načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić.

U okviru sajma održano je proglašenje i kušanje najboljih pekmeza, džemova i voćnih namaza te dodjela nagrada. Predstavljen je i projekt “Centar za preradu GMO free soje u Drenovcima“, koji je izložio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić, te održana radionica “Edukacija o korištenju agrometeoroloških stanica“. Tijekom sajma posjetitelji su mogli kušati i kupiti proizvode izravno od proizvođača.