Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Intervju s županom Božom Galićem

U Projektu Slavonija, Baranja i Srijem osigurano 18,75 milijardi kuna

Foto: Branimir Bradarić
Ako se gledaju ugovorena EU sredstva po stanovniku, na trećem smo mjestu u odnosu na ostale županije

Već tradicionalno Vukovarsko-srijemska županija će 11. studenoga, na dan svog zaštitnika sv. Martina, obilježiti Dan županije. Planira se svečani program dodjele nagrada i priznanja zaslužnima. Povodom Dana županije o učinjenome u proteklih godinu dana kao i onome što se sve planira razgovarali smo sa županom Božom Galićem.

ODRŽAN XIII. GOSPDOARSKI SAJAM CVELFERIJE Treba mijenjati sustav potpora i poticati proizvodnju

Je li koronakriza usporila projekte koji se provode u županiji?

Učinit ćemo sve kako bi se naši strateški projekti nastavili realizirati, ali i započeli novi jer oni su ključ razvoja ovog kraja. Prema zadnjim ažuriranim podacima ukupan iznos ugovorenih bespovratnih sredstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji od listopada 2016. do kolovoza 2020. godine iznosi oko 3 milijarde kuna. Gleda li se odnos ugovorenih EU sredstava po stanovniku, Županija je na visokom trećem mjestu u odnosu na ostale županije. Velika pomoć za sve slavonske županije, pa tako i Vukovarsko-srijemsku, je Vladin Projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem. Kad je riječ o sredstvima u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u ovom financijskom okviru osigurano je 18,75 milijardi kuna iz europskih fondova, isključivo za projekte pet slavonskih županija. Ono što nas posebno raduje i što je važno napomenuti jest da se od 5 najvećih ugovorenih projekata u 2018. godini u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem na prva tri mjesta nalaze projekti Vukovarsko-srijemske županije.

Poljoprivreda je naša strateška proizvodnja. Koje su mjere namijenjene poljoprivrednicima i poduzetnicima?

Županija maksimalno koristi svoje resurse kako bi osigurala što je više sredstava iz EU fondova, posebice u području razvoja poduzetništva i investicijske klime, razvoja ljudskih resursa i povećanja zapošljavanja te razvoja ruralnih područja. Kontinuirano provodimo mjere potpora malom i srednjem poduzetništvu, a osobito treba istaknuti da je dobrim dijelom dovršena mreža potpornih institucija – LAG-ovi, razvojne agencije, tehnološki parkovi i inkubatori, koji su dovoljno stručni i educirani da pomognu poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave u realizaciji projekata i privlačenju sredstava iz EU fondova. Objavili smo i javni poziv za potpore poduzetnicima, za što je u ovogodišnjem proračunu osiguran iznos od pola milijuna kuna. U suradnji s Poljoprivrednim fakultetom osnovan je Agro klaster u koji se mogu učlaniti svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači.

ŽUPANIJA POTPISALA UGOVORE Osposobljavanje za 25 nezaposlenih

Sve se više govori o turističkim potencijalima, koje mjere se poduzimaju za privlačenje gostiju?

Zbog pandemije koronavirusa pred nama je posao prilagodbe komunikacije s tržištem, organizacije prihvata posjetitelja te nastavak rada na razvoju kvalitetnih i jedinstvenih turističkih sadržaja, koji će, kao i do sada, biti izbor onih posjetitelja koji se aktivno odmaraju u zelenoj prirodi, uživaju u domaćoj, zdravoj hrani te upoznaju nove ljude i krajeve. Smatram kako smo u ovom trenutku itekako atraktivna destinacija za turiste koji će upravo zbog novonastale situacije izbjegavati mjesta masovnih dolazaka i pribjegavati individualnim dolascima u ruralna, manje napučena područja. Turizam je jedan od važnih segmenata razvoja županije. Potencijali su veliki i treba ih kvalitetno koristiti – od ponude s dugom tradicijom poput lovnoga turizma, gdje su spačvanske šume ubilježene kao top-destinacija za lovce iz Njemačke i Italije, preko ciklo, kulturnog, vjerskog i eno-gastroturizma. 

Koliko se ulaže u mlade, obrazovanje, zdravstvo...?

Županija je objavila javni poziv za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade i mlade obitelji za 2020. godinu. Bespovratna sredstva osigurana su za mjeru kojom se želi na ovaj način pomoći stanovništvu u rješavanju stambene problematike i potaknuti mlade da ostanu na području Vukovarsko-srijemske županije. Planirana sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna prepolovljena su zbog pandemije uzrokovane koronom, da bi poslije smirivanja epidemiološke situacije, a zbog velikog interesa i broja prijavljenih obitelji iznos javnog poziva je povećan na 2,5 milijuna kuna.

Sredstva će biti dodijeljena za 90- ak obitelji. U nešto manje od dvije godine Upravni odjel za sport, mlade i demografiju u razne demografske mjere uložio je oko 9 milijuna kuna. Ulažu se i znatna sredstva u izgradnju infrastrukture u školstvu i zdravstvu, kao i u društvene djelatnosti gdje su iskorištene maksimalne mogućnosti financiranja iz EU fondova.

PRVA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG POVJERENSTVA Počele pripreme za popis stanovništva 2021

Kako gledate na rad županijske Razvoje agencije?

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije priprema i razvija projekte za Vukovarsko-srijemsku županiju i sve njene upravne odjele te provodi drugi dio projekta tehničke pomoći kroz koji će se ostvariti i usluge savjetovanja i pripreme projekata, ali i brojne edukacije u funkciji jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata. Aktivno radi i priprema županijsku razvojnu strategiju za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Danas pripremamo kvalitetne i financijski puno jače projekte jer imamo više dostupnih sredstava iz fondova EU. Zahvaljujući mladim i stručnim ljudima koji su naučili i znaju raditi kvalitetne projekte, danas imamo ugovorene projekte u vrijednosti oko tri milijarde kuna koji će se financirati iz EU fondova. To je jedan veliki zalog za budući razvoj naše županije.

Priprema li se županija za novu financijsku omotnicu?

U idućim godinama nastojat ćemo povećati, odnosno povlačiti još više sredstava iz EU koja će omogućiti realizaciju novih projekata. Strategijom razvoja Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje od 2020. godine jasno su definirana četiri glavna područja – poljoprivreda kao naša glavna grana, drvna industrija, turizam i obnovljivi izvori energije iz dijela poljoprivrede, iz šumskog sektora, isto tako i iz solarne energije, tople vode i vjetra. Da bi se ostvario plan razvoja, uz naše aktivnosti potrebno je realizirati i državne infrastrukturne projekte koji se nalaze na području naše županije, a to su željeznička, cestovna, zračna i plovna prometna infrastruktura.