Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Luka Brod imat će tri skladišta, a promet će rasti iz godine u godinu

Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Samo u prvih šest mjeseci ove godine pretovareno je oko 3100 kontejnera, a prema planu taj bi broj do kraja prosinca trebao narasti na oko 6000

Nakon završetka radova vrijednih 17,2 milijuna eura i unapređenju infrastrukture, Luka Brod od početka ove godine u punom je pogonu.

Lani je počeo probni rad i već je u prvoj godini u luci pretovareno oko 2200 kontejnera. Ovogodišnji rezultati bit će još bolji. Samo u prvih šest mjeseci pretovareno je oko 3100 kontejnera, a do kraja godine plan je da taj broj naraste na oko 6000. Riječ je o robi iz Kine i manjim dijelom iz Južnoafričke Republike koja u Rijeku dolazi brodovima, a potom se do Slavonskog Broda transportira željeznicom. Željeznicom se roba odvozi i u suprotnom smjeru.

Svaki dan jedan vlak

U luku trenutačno pristižu dva vlaka tjedno, a cilj u budućnosti je jedan vlak dnevno, čime bi se došlo na željenu razinu pretovara robe od 2 do 2,5 milijuna tona godišnje.

U luci se također vrši nesmetan pretovar sirove nafte, drugog najviše zastupljenog tereta.

– Dosadašnjim rezultatima smo zadovoljni, osobito ako uzmemo u obzir da se u Luci Slavonski Brod nikad nisu pretovarali kontejneri. Planiramo sagraditi tri skladišta – jedno skladište mješovite robe, drugo plinsko i treće skladište naftnih derivata, tako da u idućih pet godina taj projekt može samo napredovati – rekao je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave u Slavonskom Brodu.

Uz pomoć Vlade RH kupljeni su jedno zatvoreno i dva otvorena skladišta te zemljište površine 30 tisuća četvornih metara, koje je predviđeno za skladištenje robe.

– Luka će zaživljavati iz godine u godinu. Infrastrukturni radovi u pogledu pretovarnog i carinskog dijela završeni su u cijelosti, dok je gospodarski dio završen oko 85 posto. Preostalih 15 posto, koji se odnose na dio cestovne i dio podzemne infrastrukture, planiramo završiti do kraja ove godine – ističe Jurić.

Osposobiti i riječni put

Položaj Luke Slavonski Brod na lijevoj obali rijeke Save, četiri kilometra jugoistočno od središta grada, povoljan je za riječni promet sa srednjom i južnom Europom. Međutim, taj promet još nije zaživio. Do kraja ove godine trebale bi se sanirati kritične točke na Savi kod Novog Grada i Slavonskog Šamca, gdje je rijeka plitka. Cilj je produljiti plovnu sezonu, kako bi se u perspektivi u funkciju stavio i riječni put.

– Luka Brod je luka od posebnog državnog interesa, tu su kontejnerski terminali i druge mogućnosti. To je takoreći poslovna zona – rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić prilikom nedavnog obilaska luke.

Cestovnom i željezničkom infrastrukturom brodska je luka povezana s međunarodnim prometnim koridorima kao i s gospodarskim subjektima iz samog grada. U Slavonskom Brodu sijeku se dva paneuropska koridora (C5 I 10), što tom gradu daje savršenu pozicioniranost za logističko opsluživanje Slavonije, Bosne i dijelova Mađarske i Srbije.

brodsko-posavska županija brodsko-posavska županija U prvih šest mjeseci ove godine najveći porast noćenja u Hrvatskoj Hvala svim poginulim hrvatskim braniteljima. Cijena kojom su oni platili našu slobodu neprocjenjiva je, rekao je Branko Sabo Polaganje vijenaca uz 28. obljetnicu Oluje Prisjećajući se veličanstvene vojne pobjede, prisjećamo se i svih palih hrvatskih sinova ministar Fuchs u Sl. Brodu brodsko-posavska županija Obnova škola je prioritet, đaci za mjesec dana moraju sjesti u klupe