Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Obnova škola je prioritet, đaci za mjesec dana moraju sjesti u klupe

ministar Fuchs u Sl. Brodu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je četiri škole u Brodsko-posavskoj županiji koje su teško stradale u olujnom nevremenu

Projekti obnove i sanacije škola pripremat će se ubrzano, jer za malo više od mjesec dana učenici trebaju sjesti u klupe. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs protekli je tjedan obišao četiri škole koje su teško stradale u strašnom olujnom nevremenu koje je 19. srpnja poharalo Brodsko-posavsku županiju.

Riječ je o Industrijsko-obrtničkoj i Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu, Područnoj OŠ Blaža Tadijanovića u Podcrkavlju te Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški.

Ubrzati proceduru

Ministar je obećao da će ubrzati proceduru s obnovom, ali ne može jamčiti da će nastava u svim školama početi na vrijeme. Najvažnije je, kaže, pronaći dovoljno izvođača koji će sanirati štete.

– Prva stvar je evidentirati štete, utvrditi kolike su na pojedinim objektima i napraviti planove sanacije. Negdje su one male pa se to može riješiti vrlo jednostavno, ali u nekim objektima itekako su velike – rekao je Fuchs prilikom obilaska oštećenih školskih objekata.

U svrhu obnove školskih objekata oštećenih u olujnom nevremenu, Brodsko-posavska županija oformila je povjerenstvo koje je izašlo na teren kako bi se nastala šteta evidentirala i dokumentirala te dodatno angažiralo stručne kadrove da bi se izradila preliminarna procjena štete na svakoj od stradalih obrazovnih ustanova. Povjerenstvo je utvrdilo oštećenja na 19 školskih objekata na kojima se treba žurno intervenirati kako bi se pravodobno smanjila daljnja oštećenja. Prema prvotnoj procjeni šteta iznosi milijun eura.

– Na žalost, jedna šteta uzrokuje i druge. Oštećeni krov uzrokuje štete na stropovima, podovima, zidovima, opremi. Energetski su obnovljene 23 škole, u to je uložen velik novac, ali eto. Dođe oluja koja vas vrati nekoliko godina unatrag. Međutim, vjerujem da ćemo svi zajedno prebroditi i ovu krizu – rekao je župan Danijel Marušić.

Vjetar odnio krov

Ravnatelji su poduzeli nužne korake kako bi spriječili dodatnu štetu. Štete su nažalost velike, ali treba vjerovati kako će se uz pomoć stručnog kadra i kvalitetnih izvođača radova školarci početkom rujna vratiti u svoje školske klupe.

Većina nastale štete odnosi se na stradala krovišta škola, od kojih su neka u potpunosti uništena. Posljedica toga je prodiranje vode u unutarnji prostor objekata te uništenje opreme i školskog inventara.

Jedna od najteže oštećenih škola je novogradiška OŠ Ljudevita Gaja, s koje je vjetar odnio krov. Obnova objekata je prioritet, jer već 4. rujna škole trebaju otvoriti vrata učenicima.

– Zaštitili smo ono što smo mogli. Trenutačno smo pokriveni i sveli curenje u školi na minimum. Kratak je rok do početka školske godine, ali nadam se da će sve brzo krenuti i da će škola biti obnovljena – rekla je Blagica Pečnjak, ravnateljica ove škole.

VAŽNO JE ulaganje u službe koje su osposobljene i usmjerene na spašavanje ljudskih života i imovine. Ako je spasilac spreman i opremljen, tada će vrlo lako pomoći unesrećenima Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Od prvog trenutka angažirani su na uklanjanju posljedica nevremena afrička svinjska kuga Na istoku županije potvrđena zarazna bolest Afrička svinjska kuga u dvije općine, uzgajivači će dobiti odštetu za usmrćene svinje nevrijeme u Sl. Brodu BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Nezapamćeno nevrijeme poharalo županiju, građani saniraju štete