Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zadarska tvrtka Prudens predstavila novi model lutaka u nošnji

Lutke u ženskoj virskoj nošnji među jedinstvenim hrvatskim suvenirima

1/2
Foto: Općina Vir
Lutke s narodnim nošnjama mogu se kupiti i u SAD-u, a do kraja godine moći će se kupiti i u Australiji

Zadarska tvrtka Prudens dosad je izradila više od 150 modela lutaka u različitim hrvatskim narodnim nošnjama, a nedavno je predstavila lutku sa ženskom virskom narodnom nošnjom.

općinski život ide dalje Popis svih važnijih kontakata na Viru

– Lutke se izrađuju od porculana, kartona i tkanine, potom se lijepe i oblikuju do posljednjeg detalja ili uzorka hrvatskih narodnih nošnji. Dolaze u različitim veličinama od 12, 18 i 24 centimetra, a te šivane lutke u autentičnim narodnim nošnjama izrađuju vješti prsti djelatnika zadarske tvrtke Prudens.

U ponudi tri modela

Nedavno je Prudens predstavio novu seriju lutaka u ženskoj narodnoj nošnji otoka Vira s dvije verzije – crvenom suknjom i travesom (pregača) bez dezena te crnom koju krase cvjetni uzorci – pa ih je zadarska tvrtka dosad ukupno izradila više od 10 tisuća s uzorcima 150 nošnji iz svih krajeva Hrvatske.

Ova je virska lutka u nošnji dobila i dodatnu verziju, s izraženijim garofulima (karanfil) na crnoj suknji te koloritnijoj verziji s modrom podlogom, kako bi bile identične motivima sa starih fotografija ili onima koje su nosile Viranke u virskom KUD-u. U suštini, virske su nošnje bliske ninskima i nošnjama Ravnih kotara, ali su brojnim detaljima, poput bijeloga facola (marama), fašice ili narukvice te šarene kanice (pojas), slične drugim otočnim ženskim nošnjama zadarskog arhipelaga, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Imamo tri modela lutki s virskom nošnjom. Želja nam je bila napraviti što ljepše i autentičnije lutke, kako bi dostojno predstavljale tradiciju. No još ćemo ih dorađivati detaljima – kaže direktor Prudensa Denis Ivanac.

Posao s lutkama Prudens je počeo prije dvije godine kada je Ivanac zaključio kako bi autentičan i lijepo oblikovan suvenir – lutke s narodnim nošnjama – trebao predstavljati hrvatsku tradiciju, ističu s Vira.

– Hrvatska ima nevjerojatan broj različitih narodnih nošnji, jer čak i neka susjedna mjesta, sela i zaseoci imaju posve različite nošnje. Nemoguće ih je napraviti sve, ali smo zasad uspjeli izraditi više od 150 različitih modela – govori Ivanac za Virski list.

Neodgovornost pojedinaca Četiri požara gasilo tridesetak vatrogasaca

Tako u Jezerima na otoku Murteru u kojima živi 800 do 900 stanovnika postoji osam različitih nošnji, a isto bi se moglo kazati i za otok Vir kada bi se umjesto jedne reprezentativne nošnje izrađivale sve verzije – vezane uz godišnja doba, blagdane, svečane prigode, tugovanja ili svakodnevni život. Detalji na odjeći otkrivali su prigode i događaje u kojima se nosila, pa se na ženskim narodnim nošnjama može čitati autentična priča o životu svakog mjesta, navikama ljudi, mašti i tradiciji.

– U ovom trenutku sve bitne suvenirnice u Hrvatskoj, a to su one koje u ponudi imaju autentične hrvatske, a ne lažne kineske suvenire, imaju naše modele lutaka s nošnjama. Prodajemo ih i u zračnim lukama – napominje direktor Prudensa.

Tvrtka se uspjela tržišno pozicionirati tijekom prošle godine, pa Ivanac kaže kako je na putu da Prudens zaokruži svoju poslovnu priču koja je i međunarodno prepoznata. Lutke s narodnim nošnjama mogu se kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, a do kraja godine moći će se najvjerojatnije kupiti i u Australiji.

Mogu biti i u prirodnoj veličini

Prve je lutke zadarska tvrtka napravila s modelima u ženskoj dubrovačkoj narodnoj nošnji, jer se računalo na uspjeh kod gostiju s kruzera koji pune dubrovačke ulice tijekom ljetne sezone. Posao je dalje napredovao poboljšanjem kvalitete izrade i većom raznolikošću nošnji.

Pomoć za poboljšanje uvjeta u kojima rade zadarski liječnici Općina Vir donirala 50.000 kn OB-u Zadar za borbu protiv COVID-19

– Imamo tim koji stalno radi na lutkama, a uskoro ćemo dobiti i jednu vrhunsku lutkaricu s kojom ćemo napraviti korak naprijed. Lutke možemo izrađivati i u prirodnoj veličini, a nedavno smo dovršili jednu od 48 centimetara. Možemo se također pohvaliti kako smo izradili lutku sa ženskom nošnjom otoka Suska, koja je jedna od najzahtjevnijih i najkompliciranijih u Hrvatskoj – raduje se Ivanac novim poslovnim izazovima.