Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Neodgovornost pojedinaca

Četiri požara gasilo tridesetak vatrogasaca

Foto: Općina Vir
Na otoku su ožujak i travanj bili obilježeni požarima

Najmanje tridesetak vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Vira, Nina i Privlake te Javne vatrogasne postrojbe iz Zadra moralo je tijekom protekla tri tjedna čak četiri puta izaći na teren kako bi obuzdalo požare koji su harali Virom.

Prilikom trećeg požara koji izbio kod virskog groblja intervenirao je čak i kanader kako bi na nepristupačnom terenu obraslom šumom, grmljem i makijom ugasio vatru.

Dolazak u virsku ambulantu samo u hitnim slučajevima Zbog koronavirusa povratak dr. Vere Bulajić na Vir

No danima nakon najvećeg požara koji je obuhvatio površinu ne manju od 800 metara dubine i više od 800 metara širine, priča s požarima kod virskog groblja još uvijek nije bila gotova, izvještavaju iz virske lokalne uprave.

– Kanader nikad ne može ugasiti požar do kraja, zato smo nakon njegove intervencije bili na rubovima požarišta kako bismo kontrolirali vatru. Panjevi koji su gorjeli ukopani su u zemlju i tinjaju neko vrijeme nakon požara, a kada zapuše jači vjetar, požar se ponovno razbukta – kaže za Virski list vatrogasni zapovjednik Tomislav Čepić koji je s virskim vatrogascima Tonijem Kapovićem, Zlatkom Šitajem, Sebastijanom Vulamom i Zdravkom Horovskim najmanje 72 sata boravio na požarištu.

– Šteta koju je prouzročila zasad nepoznata osoba višestruka je: gorjela je šuma s raslinjem zbog čega je prijetila opasnost nekontroliranog širenja vatre, a moralo se angažirati tridesetak vatrogasaca za intervenciju te petero Virana još uvijek mora dežurati uz požarište i intervenirati zbog rasplamsavanja. Svi su oni mogli i trebali biti u miru i sigurnosti svojih domova, umjesto da obuzdavaju dramatične posljedice tuđe neodgovornosti i nebrige – zaključuju s Vira.