Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nema straha za budućnost obrtništva

Majstorske ispite u Međimurju položilo više od 650 obrtnika

1/2
Foto: Međimurska županija
Među majstorima najviše je frizera, strojobravara, soboslikara-ličilaca i automehaničara, kojima su diplome uručili predsjednik Obrtničke komore MŽ-a Boris Lukovnjak i župan Matija Posavec

Novih 37 majstora sa 16 različitih zanimanja dobilo je diplome u Obrtničkoj komori Međimurske županije. Svi oni su položili ispite na rokovima u svibnju i rujnu prošle godine, a diplome su im u petak uručili predsjednik Obrtničke komore MŽ-a Boris Lukovnjak i župan Matija Posavec.

Uređuje se još jedna zgrada u bivšoj vojarni Centar održivog razvoja s laboratorijima

– U proteklih 25 godina, otkako postoji Obrtnička komora Međimurja, dodijeljeno je više od 650 majstorskih diploma. Kroz brojne programe sve to vrijeme pomažemo obrtnicima da grade svoj ugled u društvenom i gospodarskom životu. Uz potporu Međimurske županije, općina i gradova, jedan od najvažnijih zadataka u našem radu mora biti daljnje jačanje obrtništva – kazao je Lukovnjak.

Lani 80 novih majstora

Ispite je dosad položilo 659 kandidata iz svih dijelova Hrvatske. Među njima najviše je frizera, strojobravara, soboslikara-ličilaca te automehaničara. Nakon završena četiri ispitna roka u 2019., 80 kandidata dobilo je titulu majstora. Među njima je i Goran Faić koji je ispite položio za dva zanimanja. Majstorske diplome uručene su osmorici strojobravara, šestorici automehaničara, po petorici tokara i bravara, po dvoje slastičara i elektroinstalatera te po jednom autolimaru, elektroničaru-mehaničaru, frizeru, krojaču ženske odjeće, limaru, soboslikaru-ličiocu, fasaderu, kuharu, stolaru te vodoinstalateru, instalateru grijanja i klimatizacije. Uz kandidate iz Međimurske županije na ispitnim rokovima pojavili su se i kandidati iz Varaždinske i Primorsko-goranske županije te Grada Zagreba.

Župan Posavec čestitao je promoviranim majstorima i izrazio zadovoljstvo porastom broja obrtnika u odnosu na prošlu godinu za čak sedam posto.

Malo poznati detalji iz hrvatske povijesti Kako su pučke popijevke odigrale vrlo važnu ulogu u Versaillesu

– Međimurska županija financijski sudjeluje u stipendiranju deficitarnih zanimanja, sufinanciranju nastupa na sajmovima te dajemo podršku samom radu Obrtničke komore. Vjerujem da će novi majstori stečenim znanjem razvijati obrtništvo u Međimurju i jačati produktivnost, kvalitetu i sve ono po čemu smo prepoznatljivi – rekao je Posavec.

Stipendirano više od 400 đaka

Izmjenama i dopunama Zakona o obrtu izmijenjeni su uvjeti za pristupanje polaganju majstorskog ispita, no sadržaji i struktura ispita ostali su isti. U Međimurju se potiče i srednjoškolsko obrazovanje za deficitarna zanimanja. Obrtnička komora od 2003. godine dijeli stipendije učenicima u suradnji sa županijom, gradovima i općinama. Stipendirano je više od 400 učenika koji su na svoje račune dobili više od 2,600.000 kuna. Prema preporuci HZZ-a, potiče se školovanje zidara, stolara, tesara, obućara, bravara, CNC operatera, konobara, tokara, mesara, pekara... 

Jedan od najvažnijih datuma u povijesti Međimurci ne zaboravljaju važnu godišnjicu pripojenja matici