Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Požegi gotovo pola milijuna kuna za besplatnu prehranu učenika

Maksimalan iznos za obroke u školi

Ilustracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ove se godine broj povećao pa će za još 64 osnovnoškolca tijekom škole biti omogućen besplatan školski obrok

Grad Požega izvijestio je prošli tjedan da mu je za financiranje projekta “Naša školska užina - faza II”, koji će obuhvatiti 472 učenika, odobren maksimalan iznos prihvatljivih troškova od 481.546,53 kune.

ČAZMA Za uvođenje plinskoga grijanja u Područnu školu Vrtlinska 80.000 kn

Projekt obuhvaća četiri osnovne škole: Antuna Kanižlića, Dobriše Cesarića, Julija Kempfa i Katoličku osnovnu školu u Požegi, dakle ukupno 472 učenika. Njima će se tijekom aktualne školske godine omogućiti besplatan školski obrok i na taj način ublažiti najgore oblike dječjeg siromaštva.

Povećanje broja učenika

Spomenutih gotovo pola milijuna kuna Požegi je odobrilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je pripremila Lokalna razvojna agencija Grada Požege, a prijavio Grad. Projekt je prijavljen na otvoreni trajni poziv za dostavu projektnih prijedloga “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj 2020.-2021. godini”, koji je usmjeren na ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva u vidu podjele obroka u osnovnim školama.

Za razliku od prošle godine, kada je projektom obuhvaćeno ukupno 408 učenika, ove se godine broj povećao za dodatna 64 osnovnoškolca kojima će tijekom školske godine biti omogućen besplatan školski obrok. Nažalost, riječ je podacima koji govore kako sve više učenika živi u siromaštvu ili su u velikom riziku od najgoreg oblika dječjeg siromaštva.

ŽUPANIJSKI STOŽER KORIGIRAO ODLUKU U školske klupe danas se vraća većina učenika

Cilj projekta “Naša školska užina” je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele obroka u javnim osnovnim školama. Ciljnu skupinu čine siromašna djeca i djeca u riziku od siromaštva, koja pohađaju osnovne škole na području grada Požege, a djeca su iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu.

Sudjelovala i županija

Podsjetimo, prošle godine uz Grad Požegu, ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisala je i Požeško-slavonska županija za isti projekt, kojim je oko 1500 djece dobilo besplatni školski obrok tijekom 2019./2020. godine, iz jedanaest škola kojima je osnivač Županija.